Zwembadonderhoud voor iedereen met een zwembad

Het onderhouden van het zwembad wordt in de film altijd neergezet als een romantische beleving. Echter in de praktijk voelt zwembadonderhoud meestal eerder als een oneindig en verplicht rondje. Want afhankelijk van jouw zwembadsysteem komt er best veel bij kijken om zwembadwater schoon en zwembaar te houden. Heb jij een zwembad in je tuin of ben je van plan er een aan te leggen? Hieronder lees je wat je aan onderhoud kunt verwachten en of het uitbesteden van specifieke werkzaamheden voor jou een interessante optie is.  

APP is uw partner in zwembadonderhoud, bouw en renovatie.

Vind je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze zwembadspecialisten? Het team van APP staat voor je klaar om jouw specifieke wensen en behoeften te ontdekken betreffende jouw periodieke zwembadonderhoud.

Zelf onderhouden van je zwembad is een goed begin

Een zwembad onderhouden is door iedereen goed zelf te doen. Wat en hoe vaak je onderhoud moet plegen hangt af van je automatiseringsopties. Je kunt bij de aanleg bijvoorbeeld kiezen voor automatisch terugspoelen van vuilwater en automatische dosering van chemicaliën, zodat je hier zelf niet bovenop hoeft te zitten. Maar als je hier onvoldoende budget voor hebt, of je wilt juist bewust een oogje in het zijl houden, dan kun je het ook handmatig onderhouden.

Waar moet je op letten bij handmatig zwembadonderhoud? Voor het onderhoud van je zwembad zijn twee aspecten ontzettend belangrijk:

De chemicaliënhuishouding

Om je zwembad ook echt zwembaar te houden moet je waterkwaliteit op orde zijn. De twee belangrijkste indicatoren hiervoor zijn de pH-waarde en de chloorwaarde. En dit vergt een nauwkeurige aanpak. Een aantal keer per week houd je een teststrip in het bad om beide waardes af te lezen en vervolgens ga je die waardes, indien nodig, corrigeren door handmatig chloor en pH-verhoger of -verlager toe te voegen. Zolang deze waardes op orde zijn heb je weinig omkijken naar je zwembad. Maar let je tijdens een warme zomerse week wat minder goed op of ben je een week op vakantie, dan kan je bad zo groen worden als erwtensoep. En dan ben je wel iets langer bezig om je zwembad weer helder en fris te krijgen.

De vuilhuishouding

Met een buitenzwembad ontkom je niet aan insecten, bladeren en zand in je zwembad. Het drijvende vuil kun je eenvoudig verwijderen met een schepnet, maar de deeltjes op de bodem verwijder je met een stofzuiger. Je kunt zelf aan de slag met een stofzuiger, maar er zijn ook zwembadrobots die dit werk voor je uit handen nemen. Wil je weten welke zwembad robot het meest geschikt is voor jouw zwembad? Stuur ons een bericht, wij helpen je graag verder.

In onze webshop vind je een starterskit waarmee je direct je zwemwater op peil kunt brengen. De duidelijke gebruiksaanwijzing helpt je om de testset en chemicaliën op de juiste manier te gebruiken.

Afsluiten van onderhoudscontract

Heb je geen tijd voor handmatig onderhoud of ben je zelf niet zo secuur? Dan is ons advies: sluit een onderhoudscontract af. De kosten van een onderhoudscontract hangen af van de omvang van je zwembad, de mate van automatisering en het specifieke onderhoud dat moet gebeuren. Het wekelijks onderhoud doe je dus zelf of automatiseer je. En met een onderhoudscontract nemen wij het zomer- en winterklaar maken van je zwembad ten dele of volledig uit handen. Daardoor weet je in ieder geval zeker dat je elk seizoen weer opnieuw fris je zwembad induikt en/of veilig de winter ingaat.

Stappenplan zwembad onderhoud APP

Naast het wekelijks onderhoud van je zwembad zijn er twee speciale momenten waarop je zwembad extra aandacht vraagt. En dat zijn het zomerklaar én winterklaar maken.

Hoe maak je je zwembad winterklaar?

De kans dat jij in de winter doordraait en dagelijks gaat zwemmen is zeer klein. Daarom bereiden de meeste APP klanten hun zwembad voor op het winterseizoen. Je kunt dan kiezen voor actief en passief overwinteren. Bij actief overwinteren blijft je zwembad doordraaien, dus alle systemen en dus ook je verwarming draait door. Deze methode is minder geschikt voor gebieden waar de buitentemperatuur in de winter onder het vriespunt zakt.

Woon je in Nederland, dan kies je dus het beste voor passief overwinteren. En dan moet je de volgende stappen doorlopen om je zwembad winterklaar te maken:

1. Waterpeil

Laat je waterpeil een halve meter zakken, waardoor alle inbouwdelen boven het wateroppervlak komen te liggen. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat je geen last hebt van een hoog grondwaterpeil. Wanneer het grondwater namelijk hoger komt te staan dan je zwembadwater, krijg je te maken met de wet van communicerende vaten en zal er zich een waterzak onder het zwembadfolie gaan vormen. In dat geval: Minder ver afpompen of actief overwinteren.

2. Leidingen

Zuig al het water uit de leidingen, zodat hier geen vorstschade kan ontstaan. Want wanneer je leidingen klappen door bevriezing van het aanwezige water, kijk je tegen een kostenpost aan van duizenden euro’s. Dit omdat het hele gazon en/of bestrating moet worden opgegraven om de opgelopen schade te repareren. Omdat vaak niet direct te zien is waar de lekkage zich exact bevindt, is het inschakelen van een lekdetectiebedrijf vaak onoverkomelijk.

3. Inbouwdelen van het zwembad

Stop een winterdop in alle openingen boven de waterlijn. Op deze manier voorkom je dat er geen regenval of sneeuw in de leidingen terecht komt.

4. Skimmers

Zorg ervoor dat je skimmers, de afzuigpunten van je zwembad, ten alle tijden droog staan. Deze kunststof onderdelen kunnen ook door vorst kapotvriezen. Er zijn speciale winterdoppen verkrijgbaar om skimmers af te doppen. Deze speciale doppen noemen we een gizzmo.

5. Zwembadtechniek

Zorg voor een vorstvrije technische ruimte. Ook dit doe je door al het water uit de filters, water- en warmtepomp te halen.

6. Winterzeil

Als laatste dek je het zwembad af met een winterzeil. Dit zeil is groter dan het zwembad zelf, zodat er niets onder kan waaien of ongedierte onder kan kruipen.

7. Overig

Wanneer men beschikt over een automatisch pH- en chloor doseersysteem moeten de sondes veilig worden opgeborgen in speciale bewaarvloeistof. Bij zwembaden met een lamellenafdekking moet de afdekking afhankelijk van de situatie soms helemaal worden opgerold en soms juist niet. Zo zijn er nog een aantal specifieke zaken om rekening met te houden. Heb je hier vragen over staan we je uiteraard graag te woord.

Hoe maak je je zwembad zomerklaar?

Zodra de zon weer doorbreekt, ontstaan ook de kriebels om lekker te gaan zwemmen. Maar dan moet je wel eerst nog even wat handelingen doorlopen voordat je echt een verfrissende duik kunt nemen. Maak je zwembad in vier stappen zomerklaar:

1. Winterzeil opruimen

Het beschermende winterzeil weghalen en de vervuiling die ontstaan is in de wintermaanden schoonmaken.

2. Doppen, leidingen en techniek

Doppen verwijderen uit de leidingen en skimmers. De leidingen doorspoelen en de technische installatie testen en opnieuw ijken.

3. Reinigen in, op en om het zwembad

Reinig alles wat je wilt reinigen, zoals de zwembadrand, zwembadafdekking, folie. Wij adviseren dit met een hogedrukspuit te doen.

4. Zwembadwater bijvullen

Vul het zwembad bij en breng het water chemisch in balans met de juiste chemicaliën. Wanneer je een automatisch doseersysteem hebt, gaat dit uiteraard vanzelf.

Goed onderhoud voorkomt onverwacht hoge kosten

Als je jouw zwembad goed onderhoud, dan kun je op ieder moment van de dag een duik nemen. Maar wanneer je jouw zwembad handmatig, maar niet secuur, onderhoud, dan kun je incidenteel best wat inspanning moeten verrichten om je bad weer zwembaar te krijgen. En als je voor de winterperiode onvoldoende aandacht hebt voor het watervrij maken van je leidingen dan kun je mogelijk een behoorlijke kostenpost voor je kiezen krijgen. Zwembadonderhoud vraagt dus een behoorlijke inspanning van zijn eigenaar.

Het kan je hobby zijn, maar vind je hier niets aan dan loop je de kans dat je zwembad niet veilig gebruikt kan worden. En dat zou jammer zijn van de investering die je voor het zwembad hebt gedaan. In dat geval kun je het onderhoud beter uit besteden en een poolboy in de arm nemen. Want hoe je het ook went of keert het zwembadonderhoud zal hoe dan ook gedaan moeten worden.

Offerte zwembad onderhoud

Wat een onderhoudscontract inhoudt voor jouw zwembad is volledig afhankelijk van je situatie en wensen. We kunnen daardoor ook geen standaardprijs afgeven. Wanneer APP de eerste keer jouw zwembad onderhoud, werken wij op uurbasis. Zo kunnen we goed inschatten welk onderhoud jouw zwembad nodig heeft én hoe lang wij daarmee bezig zijn. Na deze keer doen wij een voorstel voor een onderhoudscontract, waarbij we een vaste prijs overeenkomen voor het totale gewenste onderhoud.

FAQ

Hoe onderhoud ik een buitenzwembad?

Het onderhoud van het buitenzwembad is niet zo spannend. Het onderhoud aan het zwembadwater is een ander verhaal, daarover meer op deze site. Qua onderhoud aan je bad dien je er enkel voor te zorgen dat het bad vrij blijft van vuil zoals bladeren en insecten. Veel vuil wordt opgezogen door de – meestal aanwezige – skimmers. In de mandjes van de skimmers blijft het vuil achter dus die zul je met regelmaat eruit moeten halen en om moeten kappen boven de vuilnisbak. Het vuil wat naar de bodem is gezakt dien je er met een schepnet uit te halen. Of maak het jezelf gemakkelijk en koop een zwembadrobot.

Hoe onderhoud ik mijn zwembadwater?

Of je het automatisch laat regelen of je doet het handmatig; belangrijkste items voor onderhoud van zwembadwater is de juiste waarde van het chloor en je juiste waarde van de pH. Als die twee waarden altijd in orde zijn hoef je soms het hele seizoen niets anders aan het onderhouden van je zwembadwater te doen. Met een automatisch doseersysteem moet je er alleen voor zorgen dat er altijd een deels gevulde jerrycan onder het apparaat staat en het apparaat doet de rest. Als je het met de hand wilt doen zul je dagelijks een teststripje in het water moeten houden om te kijken of je er wat chloor of pH-middel aan moet toevoegen. En natuurlijk kan het voorkomen dat je last hebt van andere ‘ziektes’ in het zwembad zeg maar, maar die middelen heb je niet altijd nodig en haal je dan pas bij de zwembadspecialist. Alle middelen van de apotheek heb je immers ook niet in huis omdat die (gelukkig) niet allemaal en altijd nodig zijn.

Welke schoonmaak middel voor zwembad?

Met een schoonmaakmiddel voor een zwembad wordt vaak bedoelt de chemicaliën zoals chloor- en pH-producten. Maar dit is niet echt een schoonmaakmiddel, dat is een middel ter voorkoming c.q. bestrijding van algen en bacteriën. Een echt schoonmaakmiddel wat vaak verkocht wordt bij een zwembad is het zogenaamde DeliClean. Dit is echt een super goed goedje waarmee de waterlijn kan worden gereinigd. Dat is immers altijd het minst fraaie zichtpunt van een zwembad omdat dat de scheidingslijn is van het watergedeelte en het niet-watergedeelte. Onder water is die waterlijn behandeld met chemicaliën en erboven niet. Dat is een duidelijke zichtlijn van schoon en vuil / verkleuring van de folie en geen verkleuring. Met dit middeltje kan dit goed worden bijgewerkt.

APP is jou partner in zwembadonderhoud, bouw en renovatie.

Vind je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze zwembadspecialisten? Het team van APP staat voor je klaar om jouw specifieke wensen en behoeften te ontdekken betreffende jouw periodieke zwembadonderhoud.