Zwembad onderhoud service zoals jij dat wilt

Jij bepaalt zelf hoe jij jouw zwembad onderhoud. Je kunt alles met de hand doen, je kunt alles
automatiseren en je kunt alles uitbesteden. Wat past bij jou?

Zwembad onderhoud zelf doen of laten doen?

Zwembad onderhoud wordt in Hollywood altijd neergezet als een romantische beleving. Echter in de praktijk voelt een zwembad onderhouden meestal eerder als een oneindig en verplicht rondje. Want afhankelijk van jouw zwembadsysteem komt er best veel bij kijken om zwembadwater schoon en zwembaar te houden. Heb jij een zwembad in je tuin of ben je van plan er een aan te leggen? Hieronder lees je wat er komt kijken bij het onderhouden van je zwembad. En of het uitbesteden van specifieke werkzaamheden voor jou eventueel een interessante optie is.

APP is uw partner in zwembadonderhoud, bouw en renovatie.

Vind je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze zwembadspecialisten? Het team van APP staat voor je klaar om samen jouw specifieke wensen en behoeften te ontdekken. Ook betreffende jouw periodieke zwembadonderhoud.

Zelf je zwembad onderhouden is altijd een goed begin

Een zwembad onderhouden is goed zelf te doen. Wat en hoe vaak je onderhoud moet plegen hangt af van je zwembadtechniek en automatiseringsopties. Je kunt bij de aanleg bijvoorbeeld kiezen voor automatisch terugspoelen van vuilwater en automatische dosering van chemicaliën. Dit zodat je hier zelf gedurende het zwemseizoen niet constant rekening mee hoeft te houden. Maar als je budget dit niet toelaat, of je wilt juist graag zelf een oogje in het zeil houden, dan kun je met een zwembad onderhoudsset jouw bad ook prima handmatig onderhouden.

Deze producten heb je nodig voor zwembad onderhoud:

Hoe onderhoud je een zwembad

Waar moet je op letten bij handmatig zwembadonderhoud? Voor het onderhoud van je zwembad zijn twee aspecten ontzettend belangrijk:

Zwembad chemicaliën in balans houden

Om je zwembad ook echt zwembaar te houden moeten je zwembadchemicaliën in balans zijn. Dit zorgt er nl. voor dat je waterkwaliteit op orde is. De twee belangrijkste indicatoren hiervoor zijn de pH-waarde en de chloorwaarde. En dit vergt een nauwkeurige aanpak.

Een aantal keer per week houd je een teststrip in het bad om beide waardes af te lezen en vervolgens ga je die waardes, indien nodig, corrigeren door handmatig chloor en pH-verhoger of -verlager toe te voegen.

Zolang deze waardes op orde zijn heb je weinig omkijken naar je . Maar let je tijdens een warme zomerse week wat minder goed op of ben je een week op vakantie, dan kan je bad zo groen worden als erwtensoep. En dan ben je wel iets langer bezig om je zwembad weer helder en fris te krijgen.

In onze webshop vind je een starterskit waarmee je direct je zwemwater op peil kunt brengen. De duidelijke gebruiksaanwijzing helpt je om de testset en chemicaliën op de juiste manier te gebruiken.

Zwembad schoonhouden van vuil en insecten

Met een buitenzwembad ontkom je niet aan insecten, bladeren en zand in je zwembad. Het drijvende vuil kun je eenvoudig verwijderen met een schepnet, maar de deeltjes op de bodem verwijder je met een stofzuiger. Je kunt zelf aan de slag met een stofzuiger, maar er zijn ook zwembadrobots die dit werk voor je uit handen nemen.

Deze zwembadrobots houden je bad schoon:

Wil je weten welke zwembadrobot het meest geschikt is voor jouw zwembad? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Afsluiten van zwembad onderhoudscontract

Heb je geen tijd voor handmatig onderhoud of ben je zelf niet zo secuur? Dan is ons advies: sluit een zwembad onderhoudscontract af. De kosten van een onderhoudscontract hangen af van de omvang van je zwembad, de mate van automatisering en het specifieke onderhoud dat moet gebeuren. Het wekelijks onderhoud doe je dus zelf of automatiseer je. Met een zwembad onderhoudscontract nemen wij het zomer- en winterklaar maken van je zwembad ten dele of volledig uit handen. Daardoor weet je in ieder geval zeker dat je elk seizoen weer opnieuw fris je zwembad induikt en/of veilig de winter ingaat.

Stappenplan zwembad zomer- en winterklaar maken

Naast het wekelijks onderhoud van je zwembad zijn er twee momenten waarop je zwembad extra aandacht vraagt. En dat zijn het zomerklaar én winterklaar maken.

Hoe maak je je zwembad winterklaar?

De kans dat jij in de winter doordraait en dagelijks gaat zwemmen is zeer klein. Daarom bereiden de meeste APP klanten hun zwembad voor op het winterseizoen. Je kunt dan kiezen voor actief en passief overwinteren. Bij actief overwinteren blijft je zwembad doordraaien, dus alle systemen en dus ook je verwarming draait door.

Deze methode is minder geschikt voor gebieden waar de buitentemperatuur in de winter onder het vriespunt zakt. Woon je in Nederland, dan kies je dus het beste voor passief overwinteren. En dan moet je de volgende stappen doorlopen om je zwembad winterklaar te maken:

1. Waterpeil laten zaken

Laat je waterpeil een halve meter zakken, waardoor alle inbouwdelen boven het wateroppervlak komen te liggen. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat je geen last hebt van een hoog grondwaterpeil. Wanneer het grondwater namelijk hoger komt te staan dan je zwembadwater, krijg je te maken met de wet van communicerende vaten en zal er zich een waterzak onder het zwembadfolie gaan vormen. In dat geval: Minder ver afpompen of actief overwinteren.

2. Leidingen leegzuigen

Zuig al het water uit de leidingen, zodat hier geen vorstschade kan ontstaan. Want wanneer je leidingen klappen door bevriezing van het aanwezige water, kijk je tegen een kostenpost aan van duizenden euro’s. Dit omdat het hele gazon en/of bestrating moet worden opgegraven om de opgelopen schade te repareren. Omdat vaak niet direct te zien is waar de lekkage zich exact bevindt, is het inschakelen van een lekdetectiebedrijf vaak onoverkomelijk.

3. Winterdop in inbouwdelen

Stop een winterdop in alle openingen boven de waterlijn. Op deze manier voorkom je dat er geen regenval of sneeuw in de leidingen terecht komt.

4. Skimmers drogen en afdoppen

Zorg ervoor dat je skimmers, de afzuigpunten van je zwembad, ten alle tijden droog staan. Deze kunststof onderdelen kunnen ook door vorst kapotvriezen. Er zijn speciale winterdoppen verkrijgbaar om skimmers af te doppen. Deze speciale doppen noemen we een gizzmo.

5. Zwembadtechniek vrij van vorst

Zorg voor een vorstvrije technische ruimte. Ook dit doe je door al het water uit de filters, water- en warmtepomp te halen.

6. Zwembad afdekken met een winterzeil

Als laatste dek je het zwembad af met een winterzeil. Dit zeil is groter dan het zwembad zelf, zodat er niets onder kan waaien of ongedierte onder kan kruipen.

7. Overig

Wanneer men beschikt over een automatisch pH- en chloor doseersysteem moeten de sondes veilig worden opgeborgen in speciale bewaarvloeistof. Bij zwembaden met een lamellenafdekking moet de afdekking afhankelijk van de situatie soms helemaal worden opgerold en soms juist niet. Zo zijn er nog een aantal specifieke zaken om rekening met te houden. Heb je hier vragen over staan we je uiteraard graag te woord.

Hoe maak je je zwembad zomerklaar?

Zodra de zon weer doorbreekt, ontstaan ook de kriebels om lekker te gaan zwemmen. Maar dan moet je wel eerst nog even wat handelingen doorlopen voordat je echt een verfrissende duik kunt nemen. Maak je zwembad in vier
stappen zomerklaar:

Groen zwembadwater opgelost in een handomdraai.

Lees hoe je groen zwembadwater helder maakt én hoe je het opnieuw groen worden eenvoudig voorkomt.

1. Winterzeil opruimen

Het beschermende winterzeil weghalen en de vervuiling die ontstaan is in de wintermaanden schoonmaken.

2. Winterdoppen verwijderen en spoelen

Doppen verwijderen uit de leidingen en skimmers. De leidingen doorspoelen en de technische installatie testen en opnieuw ijken.

3. Alles goed schoonmaken

Reinig alles wat je wilt reinigen, zoals de zwembadrand, zwembadafdekking, folie. Wij adviseren dit met een hogedrukspuit te doen.

4. Zwembadwater bijvullen

Vul het zwembad bij en breng het water chemisch in balans met de juiste chemicaliën. Wanneer je een automatisch doseersysteem hebt, gaat dit uiteraard
vanzelf.

APP EXPERT TIP: Altijd een schone waterlijn?

Gebruik minimaal 1 x per jaar Deliclean om de waterlijn van je zwembad perfect te reinigen. De APP-monteurs gebruiken dit product zelf ook bij hun onderhoudswerkzaamheden. En van onze klanten krijgen we niets dan positieve reacties op dit product. Een échte aanrader dus.

Goed zwembad onderhoud
voorkomt onverwacht hoge kosten

Als je jouw zwembad goed onderhoud, dan kun je op ieder moment van de dag een duik nemen. Maar wanneer je jouw zwembad handmatig, of niet secuur, onderhoud, dan kun je incidenteel best wat inspanning moeten verrichten om je bad weer zwembaar te krijgen.

Ook als je voor de winterperiode onvoldoende aandacht hebt voor het watervrij maken van je leidingen dan kun je een behoorlijke kostenpost voor je kiezen krijgen. Zwembad onderhoud is veel werk en vraagt dus een behoorlijke inspanning van de eigenaar.

Het kan je hobby zijn, maar vind je hier niets aan dan loop je de kans dat je zwembad niet veilig gebruikt kan worden. En dat zou jammer. In dat geval kun je het onderhoud beter uit besteden aan een zwembadspecialist of een poolboy in de arm nemen. Want hoe je het ook went of keert het zwembadonderhoud zal hoe dan ook gedaan moeten worden.

Jouw zwembad laten onderhouden door APP?

Wat een zwembad onderhoudscontract inhoudt voor jouw zwembad is volledig afhankelijk van je situatie en je wensen. We kunnen daardoor ook geen standaardprijs afgeven. Wanneer APP de eerste keer jouw zwembad onderhoud, werken wij op uurbasis. Zo kunnen we goed inschatten welk onderhoud jouw zwembad nodig heeft én hoe lang wij daarmee bezig zijn. Na deze keer doen wij een voorstel voor een onderhoudscontract, waarbij we een vaste prijs afspreken voor jouw zwembad onderhoud.

FAQ

Hoe onderhoud ik een buitenzwembad?

Het onderhoud van het buitenzwembad is niet zo spannend. Het onderhoud aan het zwembadwater is een ander verhaal, daarover meer op deze site. Qua onderhoud aan je bad dien je er enkel voor te zorgen dat het bad vrij blijft van vuil zoals bladeren en insecten. Veel vuil wordt opgezogen door de – meestal aanwezige – skimmers. In de mandjes van de skimmers blijft het vuil achter dus die zul je met regelmaat eruit moeten halen en om moeten kappen boven de vuilnisbak. Het vuil wat naar de bodem is gezakt dien je er met een schepnet uit te halen. Of maak het jezelf gemakkelijk en koop een zwembadrobot.

Hoe onderhoud ik mijn zwembadwater?

Of je het automatisch laat regelen of je doet het handmatig; belangrijkste items voor onderhoud van zwembadwater is de juiste waarde van het chloor en je juiste waarde van de pH. Als die twee waarden altijd in orde zijn hoef je soms het hele seizoen niets anders aan het onderhouden van je zwembadwater te doen. Met een automatisch doseersysteem moet je er alleen voor zorgen dat er altijd een deels gevulde jerrycan onder het apparaat staat en het apparaat doet de rest. Als je het met de hand wilt doen zul je dagelijks een teststripje in het water moeten houden om te kijken of je er wat chloor of pH-middel aan moet toevoegen. En natuurlijk kan het voorkomen dat je last hebt van andere ‘ziektes’ in het zwembad zeg maar, maar die middelen heb je niet altijd nodig en haal je dan pas bij de zwembadspecialist. Alle middelen van de apotheek heb je immers ook niet in huis omdat die (gelukkig) niet allemaal en altijd nodig zijn.

Welke schoonmaak middel voor zwembad?

Met een schoonmaakmiddel voor een zwembad wordt vaak bedoelt de chemicaliën zoals chloor- en pH-producten. Maar dit is niet echt een schoonmaakmiddel, dat is een middel ter voorkoming c.q. bestrijding van algen en bacteriën. Een echt schoonmaakmiddel wat vaak verkocht wordt bij een zwembad is het zogenaamde DeliClean. Dit is echt een super goed goedje waarmee de waterlijn kan worden gereinigd. Dat is immers altijd het minst fraaie zichtpunt van een zwembad omdat dat de scheidingslijn is van het watergedeelte en het niet-watergedeelte. Onder water is die waterlijn behandeld met chemicaliën en erboven niet. Dat is een duidelijke zichtlijn van schoon en vuil / verkleuring van de folie en geen verkleuring. Met dit middeltje kan dit goed worden bijgewerkt.

APP is jouw partner in zwembadonderhoud, bouw en renovatie.

Vind je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze zwembadspecialisten? Het team van APP staat voor je klaar om jouw specifieke wensen en behoeften te ontdekken betreffende jouw periodieke zwembadonderhoud.

Waarom kiezen voor APP?

  • Grote showroom met demo-opstellingen

  • Van advies tot en met montage onder een dak

  • Eigen service monteurs in Nederland & België