Zelf een zwembad bouwen of laten bouwen door APP?

Droom je van een zwembad en ben je zelf handig? Dan kun je, met een goede voorbereiding en specifieke skills, zelf je zwembad bouwen. Bij APP kun je altijd terecht voor advies over je zelfbouwproject. We ondersteunen bij delen of het gehele bouwproces van je zwembad. Ook kunnen we de bouw van jouw droomzwembad volledig voor je realiseren. Kom eens langs in onze showroom. Dan bekijken we samen hoe jij dit jaar je tuin nog omtovert tot zwemparadijs.

APP helpt je bij het bouwen van een eigen zwembad. Maar ook voor onderhoud en renovatie zijn wij jouw partner.

Vind je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze zwembadspecialisten? Het team van APP staat voor je klaar om samen dat ene ideale zwembad te vinden, dat perfect past bij jou en jouw tuin.

Zelf een zwembad bouwen kan dat?

Ja, je kunt zelf je zwembad bouwen, maar je moet wel op een aantal dingen letten, voordat je aan deze klus begint.

Deze vijf punten mag je zeker niet vergeten:

1. Ken je beperkingen

Het is mogelijk om zelf je zwembad te bouwen, maar twijfel je nu al aan je vaardigheden, dan zou ons advies zijn: doe het niet zelf! Ontdek je tijdens de bouw van jouw zwembad dat je jezelf toch iets overschat hebt? Geen nood, wij verlenen bijstand op elk moment in het bouwproces. Dus wat er ook gebeurt dat zwembad komt er uiteindelijk wel; 

2. Bereid je goed voor

Over het algemeen is het zo dat je een vergunning voor je zwembad nodig hebt, zodra er sprake is van een vaste constructie. Verder kan een gemeente eisen stellen aan de omvang van het zwembad en de afstand tot de erfgrens. Zorg er dus voor dat je ontwerp en uitvoering voldoet aan de vergunning;

3. Ken je tuin

Hoe draait de zon over je tuin gedurende de dag. Het is veel aangenamer om in de zon in je zwembad te dobberen. Dus voorkom dat je een zwembad bouwt op een schaduwrijke plek. 

4. Bepaal de afmeting

In principe zijn er geen beperkingen in de omvang van je bad, maar je wilt misschien ook nog een plek om je zonnebed neer te zetten. Bekijk dus goed welke functies je in je tuin wilt combineren en houd daarmee rekening bij het ontwerp van je zwembad. Je kunt bij APP kosteloos 3D tekeningen laten maken, zodat je precies weet hoe je bad eruit ziet en waar de openingen moeten komen voor bijvoorbeeld de afvoer.

5. Materiaalkeuze

Hoe ziet jouw ideale zwembad eruit? Is dat een bouwkundig rechthoekig bad, een rond of ovaal bad, kunststof zwembad of ga je voor een spa met hout-look. Hebben tegels jouw voorkeur of ga je voor folie aan de binnenkant? Je materiaalkeuze bepaalt de look én feel van het zwembad. Bovendien kun je het materiaal afstemmen op hoe handig je bent. Er bestaan namelijk zelfbouwpakketten, waarmee je geheel zelfstandig je zwembad in elkaar zet. Het nadeel van deze pakketten is dat je minder vrij bent in je ontwerp en afwerking.

Ben je op zoek naar ideeën voor een zwembad bij jou thuis? Bekijk dan eens onze referenties. Of bel ons op. We hebben niet alles online staan, maar we kunnen je in de praktijk verschillende zwembaden laten zien, zodat je in elke fase van je project een goede keuze maakt. 

Zwembad laten bouwen door APP

Wil je toch liever iets meer deskundige hulp bij je zwembadproject? Kom dan eens langs bij APP om je wensen door te nemen. Wij begeleiden regelmatig doe-het-zelf-zwembadbouwers bij specialistische klussen in het bouwproject, zoals bijvoorbeeld het inlassen van de zwembadfolie of de aanleg van de technische ruimte. Zo realiseren we samen jouw eigen zwembad. 

Heb je zelf onvoldoende vaardigheden of geen tijd om je eigen zwembad te bouwen? Ook dan staat APP voor je klaar. Wij ontzorgen je van A tot Z, maar alles gebeurt in overleg en overeenstemming met jou. Het voordeel van een zwembad laten bouwen door APP is dat je kunt vertrouwen op een goede uitvoering en coördinatie, zodat je zwembad volgens plan wordt gerealiseerd.

Stappenplan zwembad bouwen

Ben je er nog niet helemaal uit of je jouw eigen zwembad kunt en wilt bouwen. Bekijk dan eens onderstaand stappenplan. Heb je na het lezen van deze stappen vertrouwen in een succesvol project, dan kun je dit project wel aan.

1. Check de vergunningplicht

Ga na welke eisen de gemeente stelt en hoe je de vergunningaanvraag moet doorlopen. 

2. Bepaal de afmetingen van je zwembad

Afhankelijk van je zonuren en de functies van je tuin bepaal je de afmetingen van het zwembad. Het kan helpen door deze ruimte af te zetten met paaltjes of balken, zodat je echt goed zicht krijgt op het ruimtebeslag. Idealiter houd je rondom het zwembad nog voldoende ruimte om te lopen. 

3. Begin te graven

Het kan zijn dat er kabels en leidingen in je tuin liggen. Soms zijn deze gegevens bekend op de bouwtekening van je huis of bij de gemeente en anders kom je erachter met graven. Graaf dus zorgvuldig, zodat je geen schade toebrengt. Het te graven gat moet altijd minimaal 30 cm groter zijn dan de afmetingen van je bad, omdat je er rondom moet werken én de vloer groter is dan de omtrek van het zwembad. Houd bij het graven ook rekening met de dikte van de betonvloer, want dat wordt nog wel eens vergeten. De betonvloer is minimaal 25 cm dik dus als de diepte van je zwembad 1,5 meter moet zijn, dan is de diepte van het gat 1,75 m.

4. Stort de betonvloer

Of je nu een houten, polyester, bouwkundig of staalwandzwembad gaat maken, je moet altijd een betonvloer storten. Zorg ervoor dat deze vloer 25 cm groter is dan de omtrek van je bad, zodat de randen niet afbreken door het gewicht van de wanden. Wij geven zelf de voorkeur aan een betonvloer van 20-25 cm dik met dubbele bewapeningsnetten van 8 mm.

5. Bouw de wanden op

Wanden bouw je meestal van binnenuit op. Dus je hebt geen extra werkruimte nodig in het gat. De opbouw is afhankelijk van je materiaalkeuze en je inbouwdelen. De wanden worden meestal van betonnen BIA-blokken gemaakt. Houd er rekening mee dat ook hier voldoende Murfor geplaatst wordt tussen de diverse lagen. Murfor is een wapeningssysteem dat wordt toegepast in horizontale voegen van metselwerk. Het gebeurd ook vaak dat de wanden van polystyreenblokken worden gemaakt. Deze worden dan vervolgens volgestort met beton.

6. Maak vloer en wanden vlak

Over het algemeen moeten de muren nog worden gestuct en dient er een smeervloer aangebracht te worden. Dit alles om een zo straks en glad mogelijk eindresultaat te krijgen.

7. Installeer de zwembadfolie

Zwembadfolie lassen is specialistisch werk dat de meeste doe-het-zelvers uitbesteden. Maar je kunt ook kiezen voor tegels en in sommige gevallen ook voor een prefab zwembadliner. Dit is een soort grote vuilniszak die je over de randen van het zwembad hangt, waardoor deze direct waterdicht is.

8. Leg het leidingwerk en de zwembadtechniek aan

Alle afvoeren en technische snufjes als waterfilters en warmtepompen worden aangesloten en naar één technische ruimte geleid.

9. Dicht het gat

Gooi het gat pas dicht als je zeker weet dat je zwembad lekkagevrij is. Daarmee voorkom je dat je alles weer moet opengraven wanneer het water sneller dan bedoeld lijkt te verdampen.

Alles lekkagevrij? Dan kun je nu het zwembad vullen voor je eerste duik. Vergeet daarbij niet de champagne koud te leggen want die heb je zeker verdiend na deze prestatie!

Goede voorbereiding voorkomt teleurstellingen

Er is voor ieder budget een zwembad te bouwen. Wil je een klein rond badje voor verkoeling op hete dagen en kun je dit volledig zelf realiseren, dan ben je met een paar duizend euro klaar. Wil je een groot bouwkundig zwembad, met verwarming, automatische doseersysteem, zwembadafdekking, pool control etc. dan kun je al snel tienduizenden euro’s uitgeven. Het gaat er vooral om dat je een zwembad maakt dat past bij jouw wensen en jouw budget. APP kan je helpen bij al je vragen. En je bent altijd welkom om ideeën op te doen in onze showroom. Daar kun je de typen materialen bekijken en voelen, zodat je weet waar je voor kiest. 

Offerte zwembad laten bouwen

Wij gunnen iedereen een zwembad, of je deze nou zelf bouwt of door ons laat aanleggen, wij helpen je bij iedere vraag. Onze aanpak is open en eerlijk. Want wij vinden het zelf prettig om duidelijkheid te bieden en te krijgen. Wanneer je bij ons een offerte aanvraagt, dan zullen we je altijd aanvullende gegevens vragen, zodat we ook een volledige offerte kunnen maken. Deze offerte is duidelijk en bevat alles wat je wilt weten, zodat je appels met appels kunt vergelijken. Past de offerte niet helemaal in jouw straatje, of valt ie net wat hoger uit dan je budget dan kun je dus ook direct strepen in je offerte. Wij bieden de laagste prijsgarantie op onze producten.

Kom langs voor een vrijblijvend gesprek, zodat we jouw wensen direct concreet kunnen maken. Na afloop van het adviesgesprek, dat gemiddeld 1,5 tot 2 uur duurt, krijg je direct een offerte mee naar huis en weet je dus waar je aan toe bent. 

FAQ

Hoeveel kost het om een zwembad te bouwen?

Wat een kost om een zwembad te bouwen is uiteraard afhankelijk van o.a. de volgende belangrijkste factoren:
– Wat zijn de afmetingen van het bad
– Van wat voor materiaal moet het zwembad gemaakt worden
– Ga je het zelf plaatsen of wil je alles door ons laten verzorgen

Een leuk inbouwzwembad van – l aten we zeggen – 3 meter diameter en 120 meter diepte is al te koop voor rond de 1000 euro. Uiteraard moeten we hier nog een trap, pomp, filter, beschermvilt, skimmer en inspuiter voor kopen zodat het totaal op 2000 euro uitkomt. Bij totale zelfbouw (dus graven en betonvloer plaatsen) kan je met 500 euro meerprijs klaar zijn zodat je al een compleet inbouwzwembad hebt van 2500 euro. Kies je echter voor een volledig bouwkundig van van 5 x 10 meter met het neusje van de zalm erbij (warmtepomp, LED-verlichting, automatische dosering, lamellendek, etc.) en dit wordt volledig uitbesteedt dan kost een dergelijk bad al snel een 60.000 euro.

Hoeveel kost een zwembad in de tuin?

Dat is ook weer afhankelijk van de apparatuur die je heb hangen. Heb jij een automatisch doseersysteem (of dat nu chloor/pH dosering is of zoutelektrolyse maakt niet uit) dan heb je minder jaarlijkse uitgaven aan de chemicaliën dan dat je alles met de hand met chloorgranulaat en tabletten bij houdt. En een bad van 8 x 4 meter gebruikt uiteraard 2 x zoveel chemicaliën als een bad van 4 x 4 meter. Qua verwarming idem dito. Een bad wat 2 x zoveel inhoud heeft gebruikt ook 2 x zoveel energiekosten om het bad op temperatuur te brengen. De grote energiegebruikers bij een zwembad zijn de zwembadpomp en de zwembadverwarming. Hoe groter het bad is hoe groter de zwembadpomp is en hoe groter de zwembadverwarming. En dus ook de jaarlijkse kosten liggen dan hoger. Heb je gekozen voor een energiezuinige (dus een frequentiegestuurde) zwembadpomp dan is dat beter voor de portemonnee dan dat je een ‘normale’ zwembadpomp hebt. Hetzelfde voor een inverter warmtepomp t.o.v. een traditionele zwembadpomp. Vind jij het belangrijk om een indicatie te hebben van het bad met jouw keuzes aan apparatuur informeer dan bij onze zwembadspecialisten voor een vrijblijvend advies.
 

Kan ik zelf een zwembad bouwen?

Deze vraag moet je niet aan ons stellen maar aan jezelf. Wij hebben geen tientallen, maar honderden doe-het-zelvers die hun zwembad zelf hebben gebouwd.  Twijfel je nu al, begin er dan niet aan, maar laat het over aan de specialisten. Als je niet precies weet wat er allemaal bij komt kijken om een zwembad te bouwen, lees dan deze website eens goed door of kom geheel gratis en vrijblijvend bij ons langs in de showroom zodat wij je alles uitleggen. Heel veel doe-het-zelvers bouwen zelf het zwembad maar laten het monteren van de zwembadfolie over aan ons. Dat is een vak apart en niet voor de meeste mensen weggelegd.

APP helpt je bij het bouwen van een eigen zwembad. Maar ook voor onderhoud en renovatie zijn wij jouw partner.

Vind je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze zwembadspecialisten? Het team van APP staat voor je klaar om samen dat ene ideale zwembad te vinden, dat perfect past bij jou en jouw tuin.