Wat is een inbouwzwembad bij APP?

Een inbouwzwembad bij APP is een zwembad dat geheel of gedeeltelijk in de grond gegraven is. Het mooie van een inbouwzwembad is de strakke look & feel in combinatie met de oneindige mogelijkheden tot personalisatie. Dus kort gezegd kan bijna alles en zijn er weinig tot geen beperkingen. Is dat geen mooi vertrekpunt voor het nieuwe zwembad in jouw tuin? Wel valt er dus een hoop te kiezen. In dit uitgebreide artikel vertelt Colin de Both, eigenaar van APP – A Perfect Pool, je alles dat je wilt weten wanneer je het bouwen of laten bouwen van een inbouwzwembad in je tuin serieus overweegt. Na het lezen ken je alle verschillende opties, de keuzes en de stappen die gezet moeten worden voordat jij een duik kunt nemen in je eigen inbouwzwembad. Hopelijk ben je dan nog steeds enthousiast en mogen we je binnenkort welkom heten in onze showroom.

APP is je partner in inbouwzwembaden. Voor informatie, bouw, onderhoud en renovatie

Vind je niet wat je zoekt of spreek jij graag met een van onze specialisten? Het team van APP staat voor jou klaar om samen met jou het ideale zwembad te vinden, passend bij jou en jouw tuin.

Zijn alle inbouwzwembaden hetzelfde of heb je verschillende soorten en types?

Alle inbouwzwembaden zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit. Het enige verschil is dat de volledige ingegraven baden gelijklopen met het maaiveld en gedeeltelijk ingegraven baden een kleine opstaande rand hebben. Voor veel van onze klanten is dit een groot voordeel. Want hierdoor hebben ze in de zomermaanden maximale luxe, zonder heel de wintermaanden tegen een kolossaal zwembad aan te kijken. Maar het kan natuurlijk ook dat jij juist gecharmeerd bent van een volledig boven de grond geplaatst opbouwzwembad. Waar jouw voorkeur ook naar uitgaat, dit zijn de 3 grootste voordelen van een volledig en/of deels ingegraven inbouwzwembad:

  • Inbouwzwembaden ogen het mooist in de tuin.

  • Inbouwzwembaden verhogen de waarde van je woning. 

  • Inbouwzwembaden geven je elke dag een luxe vakantiegevoel in je eigen huis.

Maar toch is niet elk inbouwzwembad hetzelfde. Afhankelijk van je wensen en budget kies je uit de volgende opties:

Bouwkundig inbouwzwembad

Bouwkundige zwembaden zijn baden waarbij een aannemer de muren van het zwembad opmetselt. Dit kan geheel in de grond, dus gelijk met het maaiveld, of als een deels ingegraven zwembad.

Prefab inbouwzwembad of een inbouwzwembad als bouwpakket

Staalwand inbouwbaden en houten zwembaden zijn bouwpakketten. Polyester zwembaden zijn prefab baden. Beide soorten inbouwbaden kunnen eventueel ook door een handige doe-het-zelver gemonteerd worden. Maar uiteraard staan de professionals van APP hierbij ook graag voor je klaar.

Moeten er voorbereidingen getroffen worden of kun je zomaar een zwembad in je tuin graven?

Uiteraard kun je zomaar beginnen met graven op elke zonnige zaterdagmorgen. Met frisse moed, wat hulp en doorzettingsvermogen moeten na een dag stevig doorgraven de contouren van jouw nieuwe inbouwbad toch al wel goed zichtbaar zijn. Maar is dat ook een goed idee?

Waarom altijd een betonvloer storten onder een zwembad?

Eén ding is wel altijd hetzelfde bij een ingegraven zwembad en dat is het storten van de betonvloer. Want deze betonvloer is echt een absolute vereiste. Het is verstandig dan ook meteen rekening te houden met het grondwaterpeil bij jou in de tuin. Want woon je in een hele drassige omgeving moeten er misschien wel eerst heipalen de grond in. Hier wordt de betonvloer dan aan verankerd. De reden hiervoor is dat wanneer je onverhoopt een keer zonder zwembadwater komt te staan, niet heel je betonnen constructie begint te drijven. De ankers zorgen er in dat geval voor dat jouw betonvloer en dus ook je zwembad verankert is in de grond. Het opvragen van een sonderingsrapport is daarom altijd een goed idee.

Wat is een sonderingsrapport?

Elke gemeente heeft sonderingsrapporten beschikbaar. Hierin staat exact beschreven hoe de aarde op jouw perceel is opgebouwd. Uit wat voor verschillende soorten grondlagen en hoe dik die verschillende grondlagen zijn. Aan de hand van het sonderingsrapport kan een constructeur dus berekenen of je heipalen nodig hebt. Mocht je hier meer hulp bij nodig hebben staan de specialisten van APP natuurlijk ook altijd voor je klaar.

Als er geen sonderingsrapport aanwezig is kunnen we er ook 1 voor je maken. Dit gebeurd met een speciale machine die de grond “leest” en vanuit daar met de rapporten komt

Vergunning aanvragen voor een zwembad in je tuin?

Naast de graafwerkzaamheden en de betonvloer moet er administratief ook het een-en-ander geregeld worden. Zo dient jouw gemeente een vergunning te verstrekken voordat je een inbouwzwembad aanlegt. Gelukkig zijn de meeste gemeenten hierin erg meegaand. Je gaat tenslotte slechts de grond in, waardoor jouw plannen door elke ambtenaar als een stuk minder ambitieus bestempeld worden dan wanneer je de hoogte in bouwt. Ook is de aanleg van een zwembad in de basis niet al te technisch waardoor deze altijd wel wordt goedgekeurd. 

Uiteraard zijn er ook mensen die gewoon starten met het bouwen van een zwembad en nooit een vergunning aanvragen. Maar wanneer je zonder vergunning gewoon start met het bouwen van een zwembad kan het zijn dat een minder enthousiaste buurtbewoner melding maakt. De gemeente is dan verplicht om binnen 48 uur te komen kijken. In het ergste geval wordt de bouw stilgelegd. Je dient dan alsnog een vergunningsaanvraag in te dienen, waardoor je weer makkelijk een aantal weken zwemplezier verliest. Houd hier dus wel even rekening mee. Want de ene gemeente geeft binnen één maand goedkeuring. Terwijl de andere gemeente je gemakkelijk drie maanden in het ongewisse laat. 

APP is na aanvang binnen 4 weken altijd wel klaar

De meeste prefab of bouwpakket zwembaden zijn binnen 2 tot 3 weken te leveren. Gaat je voorkeur uit naar een bouwkundig bad, realiseren we deze doorgaans binnen 3 tot 4 weken na aanvang. Dus wanneer je beslist, zwem je met een beetje geluk één maand later in je eigen tuin en in jouw eigen zwembad. Mits onze agenda het toelaat uiteraard.

Verschillende basismaterialen zwembad

Of je nu kiest voor een geheel of gedeeltelijk ingebouwd zwembad, aan het graven van een gat en het storten van een betonvloer ontkomt geen enkele zwembadeigenaar. Maar gelukkig zijn alle overige keuzes vrijblijvend en volledig afgestemd op ieders persoonlijke voorkeur. De eerste keuze die jij maakt is het materiaal. Ga je voor staal, kunststof, hout of beton?

Staalwandbad

Een rond staalwandbad kun je direct op de betonvloer zetten en meer bouwkundige werkzaamheden zijn niet nodig. Gaat je voorkeur meer uit naar een ovale vorm? In dat geval moeten er op de betonvloer aan de lange zijde twee muren gemetseld worden. Gebeurt dit niet, dan kan het bad constructief niet de grond in omdat deze dan door de druk van de aarde eromheen gegarandeerd instort. Een ovalen inbouwzwembad heeft dus altijd extra versteviging nodig.

Ook zijn er staalwandbaden die geen gemetselde muren nodig hebben. Dit omdat de wanden ondersteund worden middels een meegeleverd pootsysteem. Deze steken dan rondom het bad ± 1 meter uit. Een prima optie als bovengronds opbouwzwembad. Maar zo’n bad met palen ingraven om zo een inbouwzwembad te realiseren is niet wenselijk. Dit omdat de omtrek van het zwembad over de gehele diepte dan ook 1 meter extra afgegraven dient te worden. Voor een bad van 2 meter doorsnede is dan een gat van 4 meter doorsnede nodig. Iets wat APP zeker niet zal adviseren.