Wat is een inbouwzwembad bij APP?

Een inbouwzwembad bij APP is een zwembad dat geheel of gedeeltelijk in de grond gegraven is. Het mooie van een inbouwzwembad is de strakke look & feel in combinatie met de oneindige mogelijkheden tot personalisatie. Dus kort gezegd kan bijna alles en zijn er weinig tot geen beperkingen. Is dat geen mooi vertrekpunt voor het nieuwe zwembad in jouw tuin? Wel valt er dus een hoop te kiezen. In dit uitgebreide artikel vertelt Colin de Both, eigenaar van APP – A Perfect Pool, je alles dat je wilt weten wanneer je het bouwen of laten bouwen van een inbouwzwembad in je tuin serieus overweegt. Na het lezen ken je alle verschillende opties, de keuzes en de stappen die gezet moeten worden voordat jij een duik kunt nemen in je eigen inbouwzwembad. Hopelijk ben je dan nog steeds enthousiast en mogen we je binnenkort welkom heten in onze showroom.

APP is je partner in inbouwzwembaden. Voor informatie, bouw, onderhoud en renovatie

Vind je niet wat je zoekt of spreek jij graag met een van onze specialisten? Het team van APP staat voor jou klaar om samen met jou het ideale zwembad te vinden, passend bij jou en jouw tuin.

Zijn alle inbouwzwembaden hetzelfde of heb je verschillende soorten en types?

Alle inbouwzwembaden zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit. Het enige verschil is dat de volledige ingegraven baden gelijklopen met het maaiveld en gedeeltelijk ingegraven baden een kleine opstaande rand hebben. Voor veel van onze klanten is dit een groot voordeel. Want hierdoor hebben ze in de zomermaanden maximale luxe, zonder heel de wintermaanden tegen een kolossaal zwembad aan te kijken. Maar het kan natuurlijk ook dat jij juist gecharmeerd bent van een volledig boven de grond geplaatst opbouwzwembad. Waar jouw voorkeur ook naar uitgaat, dit zijn de 3 grootste voordelen van een volledig en/of deels ingegraven inbouwzwembad:

  • Inbouwzwembaden ogen het mooist in de tuin.

  • Inbouwzwembaden verhogen de waarde van je woning. 

  • Inbouwzwembaden geven je elke dag een luxe vakantiegevoel in je eigen huis.

Maar toch is niet elk inbouwzwembad hetzelfde. Afhankelijk van je wensen en budget kies je uit de volgende opties:

Bouwkundig inbouwzwembad

Bouwkundige zwembaden zijn baden waarbij een aannemer de muren van het zwembad opmetselt. Dit kan geheel in de grond, dus gelijk met het maaiveld, of als een deels ingegraven zwembad.

Prefab inbouwzwembad of een inbouwzwembad als bouwpakket

Staalwand inbouwbaden en houten zwembaden zijn bouwpakketten. Polyester zwembaden zijn prefab baden. Beide soorten inbouwbaden kunnen eventueel ook door een handige doe-het-zelver gemonteerd worden. Maar uiteraard staan de professionals van APP hierbij ook graag voor je klaar.

Moeten er voorbereidingen getroffen worden of kun je zomaar een zwembad in je tuin graven?

Uiteraard kun je zomaar beginnen met graven op elke zonnige zaterdagmorgen. Met frisse moed, wat hulp en doorzettingsvermogen moeten na een dag stevig doorgraven de contouren van jouw nieuwe inbouwbad toch al wel goed zichtbaar zijn. Maar is dat ook een goed idee?

Waarom altijd een betonvloer storten onder een zwembad?

Eén ding is wel altijd hetzelfde bij een ingegraven zwembad en dat is het storten van de betonvloer. Want deze betonvloer is echt een absolute vereiste. Het is verstandig dan ook meteen rekening te houden met het grondwaterpeil bij jou in de tuin. Want woon je in een hele drassige omgeving moeten er misschien wel eerst heipalen de grond in. Hier wordt de betonvloer dan aan verankerd. De reden hiervoor is dat wanneer je onverhoopt een keer zonder zwembadwater komt te staan, niet heel je betonnen constructie begint te drijven. De ankers zorgen er in dat geval voor dat jouw betonvloer en dus ook je zwembad verankert is in de grond. Het opvragen van een sonderingsrapport is daarom altijd een goed idee.

Wat is een sonderingsrapport?

Elke gemeente heeft sonderingsrapporten beschikbaar. Hierin staat exact beschreven hoe de aarde op jouw perceel is opgebouwd. Uit wat voor verschillende soorten grondlagen en hoe dik die verschillende grondlagen zijn. Aan de hand van het sonderingsrapport kan een constructeur dus berekenen of je heipalen nodig hebt. Mocht je hier meer hulp bij nodig hebben staan de specialisten van APP natuurlijk ook altijd voor je klaar.

Als er geen sonderingsrapport aanwezig is kunnen we er ook 1 voor je maken. Dit gebeurd met een speciale machine die de grond “leest” en vanuit daar met de rapporten komt

Vergunning aanvragen voor een zwembad in je tuin?

Naast de graafwerkzaamheden en de betonvloer moet er administratief ook het een-en-ander geregeld worden. Zo dient jouw gemeente een vergunning te verstrekken voordat je een inbouwzwembad aanlegt. Gelukkig zijn de meeste gemeenten hierin erg meegaand. Je gaat tenslotte slechts de grond in, waardoor jouw plannen door elke ambtenaar als een stuk minder ambitieus bestempeld worden dan wanneer je de hoogte in bouwt. Ook is de aanleg van een zwembad in de basis niet al te technisch waardoor deze altijd wel wordt goedgekeurd. 

Uiteraard zijn er ook mensen die gewoon starten met het bouwen van een zwembad en nooit een vergunning aanvragen. Maar wanneer je zonder vergunning gewoon start met het bouwen van een zwembad kan het zijn dat een minder enthousiaste buurtbewoner melding maakt. De gemeente is dan verplicht om binnen 48 uur te komen kijken. In het ergste geval wordt de bouw stilgelegd. Je dient dan alsnog een vergunningsaanvraag in te dienen, waardoor je weer makkelijk een aantal weken zwemplezier verliest. Houd hier dus wel even rekening mee. Want de ene gemeente geeft binnen één maand goedkeuring. Terwijl de andere gemeente je gemakkelijk drie maanden in het ongewisse laat. 

APP is na aanvang binnen 4 weken altijd wel klaar

De meeste prefab of bouwpakket zwembaden zijn binnen 2 tot 3 weken te leveren. Gaat je voorkeur uit naar een bouwkundig bad, realiseren we deze doorgaans binnen 3 tot 4 weken na aanvang. Dus wanneer je beslist, zwem je met een beetje geluk één maand later in je eigen tuin en in jouw eigen zwembad. Mits onze agenda het toelaat uiteraard.

Verschillende basismaterialen zwembad

Of je nu kiest voor een geheel of gedeeltelijk ingebouwd zwembad, aan het graven van een gat en het storten van een betonvloer ontkomt geen enkele zwembadeigenaar. Maar gelukkig zijn alle overige keuzes vrijblijvend en volledig afgestemd op ieders persoonlijke voorkeur. De eerste keuze die jij maakt is het materiaal. Ga je voor staal, kunststof, hout of beton?

Staalwandbad

Een rond staalwandbad kun je direct op de betonvloer zetten en meer bouwkundige werkzaamheden zijn niet nodig. Gaat je voorkeur meer uit naar een ovale vorm? In dat geval moeten er op de betonvloer aan de lange zijde twee muren gemetseld worden. Gebeurt dit niet, dan kan het bad constructief niet de grond in omdat deze dan door de druk van de aarde eromheen gegarandeerd instort. Een ovalen inbouwzwembad heeft dus altijd extra versteviging nodig.

Ook zijn er staalwandbaden die geen gemetselde muren nodig hebben. Dit omdat de wanden ondersteund worden middels een meegeleverd pootsysteem. Deze steken dan rondom het bad ± 1 meter uit. Een prima optie als bovengronds opbouwzwembad. Maar zo’n bad met palen ingraven om zo een inbouwzwembad te realiseren is niet wenselijk. Dit omdat de omtrek van het zwembad over de gehele diepte dan ook 1 meter extra afgegraven dient te worden. Voor een bad van 2 meter doorsnede is dan een gat van 4 meter doorsnede nodig. Iets wat APP zeker niet zal adviseren.

Houten zwembad

Een houten zwembad is constructief zo gebouwd dat je deze meestal zonder bouwkundige werkzaamheden monteert. Mocht de vorm en afmeting namelijk bepaalde ‘wetten’ overschrijden dan moet er wel een staalconstructie mee worden gestort in het beton. Maar ook een houten zwembad rust op een betonvloer. Uiteraard kun je ervoor kiezen om de houtenconstructie in te graven in de grond. Afhankelijk van jouw woonsituatie kan het zelfs zo zijn dat we adviseren een deel van de houten constructie mee te storten in het beton. Dit is natuurlijk wel zonde van de mooie houten uitstraling. Om exact deze reden worden deze baden meestal boven – of deels boven de grond geplaatst.

Polyester zwembaden, PP zwembaden, HDPE-zwembaden

Dit zijn kant en klare inbouwzwembaden en worden altijd volledig ingegraven. Steekt jouw ideale zwembad toch een stukje boven het maaiveld uit zijn polyester-, PP of HDPE-zwembaden niet geschikt. Kies je voor een kunststof zwembad, dan wordt deze met een kraan in je tuin getild en in één keer op de betonnen vloer gezet. Daarna hoeft alleen het leidingwerk nog maar aangesloten te worden. Je zwembad is dan al binnen 1 week na plaatsing gebruiksklaar.

Betonnen zwembad

Een betonnen zwembad noemen wij als zwembadbouwers ook wel een bouwkundig zwembad. Hierbij moet je rekening houden met extra tijd en werkzaamheden. Denk hierbij aan het rondom opmetselen van de bouwblokken, de opgemetselde muren stucen, laten drogen, de smeervloer plaatsen en dit alles weer een paar dagen laten drogen. Daarna is het tijd voor de afwerking in de vorm van zwembadfolie of tegels. Iets wat afhankelijk van het formaat van het bad ook altijd minimaal één dag werk is. Een bouwkundig zwembad realiseren duurt dus langer, maar kent ondanks dat zeker een hoop voordelen.

De vorm en afmeting van het zwembad

Hierboven is het al even aangestipt. Inbouwzwembaden zijn er in verschillende materialen en vormen. En wanneer het je ook om de vorm gaat is een bouwkundig zwembad altijd de beste keuze. Het voordeel van een bouwkundig zwembad is namelijk dat elke vorm mogelijk is. Ovaal, rechthoekig, driehoekig of een vrije vorm, het kan allemaal. Het levende bewijs hiervan is dit zwembad in de vorm van een gitaar. Dus heeft je tuin voldoende vierkante meters en heb je een creatieve ingeving, verras ons en laat je dan vooral niet beperken door de onderstaande vaste vormen.

Ronde, ovale of achtvormige baden

De staalwandbaden ook wel metalen of RVS-zwembaden genoemd hebben een vaste vorm. Deze zijn namelijk altijd rond, ovaal of achtvormig. Het is wel mogelijk om deze baden uit te breiden met een polyester trap zodat ze er -zoals hieronder te zien- een hele speelse vorm van krijgen.

Vierkant of rechthoekige baden

Vierkante of rechthoekige baden zijn veelal van hout, kunststof (polyester, PP, HDPE) of bouwkundig (lees; van bouwblokken opgemetseld). Houten baden, polyester baden, PP-baden en HDPE-baden zijn beperkt qua afmetingen. Voor bouwkundige zwembaden gelden er daarentegen geen beperkingen.

Langwerpig of baden in de vorm van een nier

Polyester PP, HDPE-zwembaden zijn over het algemeen rechthoekig. Maar ze zijn er ook in de kenmerkende zwembadvorm; ovaal met één inkeping aan één van de lange zijden. Ook wel een niervormig zwembad genoemd. Al dan niet voorzien van een polyester trap in de ‘buik’ zoals hieronder op de foto te zien is.

Afmeting en vorm beperkingen van een prefab inbouwzwembad

Alle prefab inbouwbaden zijn beperkt qua maximumformaat. Zo bestaat er geen polyester zwembad van 60 meter lang. Deze past namelijk simpelweg niet op een vrachtwagen. Laat staan dat een kraan deze zomaar even jouw straat in rijdt en over je huis heen tilt. De maximale afmetingen van kant en klare baden zijn -afhankelijk van merk en type- ongeveer 12 meter x 5 meter en dan een diepte van 1,50 meter.

Geen beperkingen in vorm en/of formaat

Het bouwkundige zwembad is eerder al even benoemd en voor iedereen die graag ambitieus, groots en buiten de gebaande paden denkt, is dit absoluut de beste keuze. Het bouwkundig zwembad is namelijk in elke vorm zo groot en diep te maken als je zelf wilt. Zo ligt het grootste zwembad ter wereld in Chili en heeft een lengte van 1 kilometer lang en is op het diepste punt maar liefst 35 meter diep. Met deze wetenschap kunnen we met zekerheid stellen dat een bouwkundig zwembad inderdaad geen beperkingen kent.

Verschillende afwerkingsmogelijkheden in – en om een inbouwzwembad

Bij de visuele afwerking van het zwembad maken we onderscheid tussen in het zwembad en de ruimte om het zwembad heen. Ook hier zijn er weer een aantal mogelijkheden waarmee je de afwerking van jouw inbouwzwembad afstemt op je budget en wensen.

Afwerking in een inbouwzwembad

De afwerking in het zwembad gebeurt met liner, tegelwerk of een coating. Maar er is ook een zwembad dat helemaal geen afwerking aan de binnenzijde nodig heeft. Benieuwd welke van de eerdergenoemde zwembaden dat is?

Binnenzijde zwembad afwerken met liner of folie

Een stalen zwembad krijgt vanuit de fabriek altijd een kant en klare liner-zak meegeleverd. Dit is een waterdichte zak die je over jouw stalen zwembad heen vouwt waarna je hem vult met water. Zie het simpel uitgelegd maar als een vuilniszak die je in een vuilnisemmer plaatst. Dit is ook meteen de enige optie bij een staalwand zwembad.

Bouwkundige zwembaden worden ook vaak afgewerkt met liner. Alleen is dit qua dikte en specificaties niet ter vergelijken met de liners van een stalen zwembad. Kwalitatief is dit vele malen beter. We praten hier dan ook over zwembadfolie i.p.v. zwembadliner. Dit is de meest voorkomende manier van afwerking in zowel Nederland als België. Gespecialiseerde APP collega’s lassen de zwembadliner waterdicht tegen jouw zwembadwand en vloer. En ook hier valt weer een hoop te kiezen. Zwembadliner is er namelijk in vele tientallen kleuren en motieven.

Binnenzijde zwembad afwerken tegels

Bouwkundige zwembaden kun je als enige ook laten betegelen. Kleine mozaïektegels van een centimeter bij een centimeter worden hiervoor veel gebruikt. Maar ook grote tegels van één meter bij één meter geven een heel mooi en strak effect.

Binnenzijde zwembad afwerken verven of coaten

De binnenzijde van je inbouwzwembad afwerken met verf of een coating is ook nog een mogelijkheid. Dit is vaak de enige optie wanneer er in een zwembad glijbanen en spuitfiguren staan. In zo’n geval is het door de vele lasnaden erg lastig om daar op een nette manier folie in aan te brengen. Zwembadwanden en vloeren coaten is dan eigenlijk het enige dat rest.

Geen binnenzijde afwerking

Een polyester zwembad, PP- en een HPDE-zwembad hoef je niet aan de binnenzijde af te werken. Het zwembad wordt in een mal gegoten en geleverd als een waterdichte kuip. Een mooie bijkomstigheid is dat je hierdoor geen naden hebt. Een polyester zwembad, PP- en HPDE-zwembad is daarmee van alle opties het meest strakke zwembad van allemaal. Ook bouwkundige baden kunnen worden voorzien van een waterdichte coating waardoor folie of tegels niet nodig zijn. Hieronder zie je daarvan wat voorbeelden. Het bad krijgt dan een industriële look. 

Afwerking rondom een inbouwzwembad

Naast de binnenzijde van het inbouwzwembad speelt de ruimte rondom het zwembad natuurlijk ook nog een grote rol in de algehele afwerking. Want zonder de juiste aandacht gaat jouw zwembad ineens over in je tuin zoals deze voor de aanleg al was. Je kunt je vast voorstellen dat dat verre van wenselijk is.

Hout rondom inbouwzwembad

Je kunt je zwembad rondom afwerken met hout. Gezien de vele mogelijkheden qua houtsoorten en immitatie-hout / composiet geeft dit een heel mooi resultaat zoals ook op onderstaande foto’s van enkele van onze klanten te zien is. Houd er wel rekening mee dat hout rondom het bad in de loop der jaren erg glad wordt en dat het jaarlijks onderhoud nodig heeft. Mede hierdoor geniet dit niet onze voorkeur.

Tegels rondom inbouwzwembad

Tegels rondom je inbouwzwembad zijn vanuit veiligheidsperspectief de meest voorkomende en daarmee dus ook de beste keuze. Let wel dat je de tegels niet zomaar bij elke willekeurige tegelhandelaar haalt. Deze zijn namelijk niet allemaal standaard geschikt voor zwembaden en worden dan ook net als het hierboven genoemde hout echt spiegelglad. Bij APP adviseren we daarom altijd speciale randstenen voor zwembaden. Deze tegels zijn meestal voorzien van een neus die voor het zicht naar beneden het zwembad in valt. Met deze tegels bereik je de hoogst mogelijke afwerkingsgraad. 

Wanneer je besluit om de rand rondom het zwembad over te laten lopen in een terras behoort dat ook tot de mogelijkheden. De terrastegels worden bij de fabrikant standaard mee geproduceerd binnen dezelfde serie.

Zwembadafdekking

Helaas wonen we in een klimaat waarbij er wel wat energiekosten in het zwembad gestoken moeten worden om een lekkere watertemperatuur te verkrijgen. Maar wist je ook dat naast verwarmen, afdekken de meest efficiënte manier is om het zwembadwater op temperatuur te houden. Deze afdekkingen drijven op het wateroppervlakte waardoor de warmte niet kan ontsnappen. De keuze voor de afdekking die het best past bij jouw inbouwzwembad is afhankelijk van je behoefte aan gebruiksgemak en je beschikbare budget. Bij APP hebben we in de showroom alle afdekkingen in een demo-opstelling staan. Zo kun je voorafgaand aan de bouw eenvoudig bepalen wat het beste bij je past.

Noppenfolie als zwembadafdekking

Noppenfolie is een eenvoudige maar efficiënte zwembadafdekking. De noppenfolie drijft op het wateroppervlakte en op het moment dat de zon schijnt, verwarmt de zonnewarmte het zwembadwater door de folie heen. Zoals de naam al doet vermoeden is de folie voorzien van noppen met daarin lucht. Deze lucht heeft een isolerende werking en zorgt ervoor dat de warmte onder de folie niet kan ontsnappen.

Lamellenzwembad afdekking

Een lamellenafdekking is het neusje van de zalm onder de zwembadafdekkingen. Een lamellenafdekking is een geïsoleerde afdekking, opgebouwd uit polycarbonaat of PVC-lamellen. Net als de noppenfolie zijn de lamellen gevuld met lucht voor een optimaal warmtebehoud. Lamellenafdekkingen zijn er in verschillende uitvoeringen, waarbij de best verwarmende en warmte vasthoudende afdekkingen een ingebouwde solar-functie hebben. Wanneer de zon schijnt absorberen de solar-panelen de zonnewarmte en geven deze af aan het zwembadwater.

Zwembadtechniek

Kort gezegd is de minimale technische basis voor een schoon zwembad een pomp en een filter. Het fijne van zwembadtechniek is dat je je installatie zo basic of luxe maakt als je zelf wenst. Zo kiest je bijvoorbeeld voor een automatisch gestuurd doseersysteem, verwarming, een robotstofzuiger, verlichting en/of UV lampen, een jetstream zodat je tegen de stroom in kunt blijven zwemmen, watervallen, een massage bubbel systeem en nog veel meer. Het kan werkelijk allemaal, of juist allemaal niet, dat hangt volledig af van je persoonlijke wensen. Door deze keuzevrijheid is het zelfs bij een beperkt budget mogelijk dagelijks heerlijk te genieten van een inbouwzwembad in je eigen tuin. Wil je hier meer over weten kom dan eens vrijblijvend langs in onze showroom.

Zwembad waterkwaliteit beheren met alleen een pomp met filter en skimmer

De belangrijkste elementen van een zwembad installatie zijn de pomp en het filter. De pomp zuigt het zwembadwater aan en perst het water daarna door het filter heen. Het vuil in het water blijft achter in het filter en schoon gefilterd water loopt terug je zwembad in. Het meer grove vuil dat op de wateroppervlakte drijft en door de pomp wordt aangezogen blijft achter in de skimmer.

Hoe werkt een skimmer?

Een skimmer is een zo hoog mogelijk in jouw zwembadwand gemonteerd pvc-inbouwdeel waardoor het zwembadwater heen gezogen wordt. Een skimmer kun je zien als een soort van keukenvergiet. Het grovere vuil zoals bladeren en insecten die samen met het water door de skimmer gaat blijven achter in een mandje. Ligt je zwembad in een bosrijke omgeving klop je het skimmer-mandje eens per dag uit boven de vuilnisbak. In meer stedelijke gebieden is nagelang de bevuiling één keer in de 1 of 2 weken voldoende.

Hoe werkt de pomp en het filter?

Vervuiling die niet in de skimmer opgevangen wordt zoals kleine insecten, huidschilfers, body lotion en zonnebrandcrème worden meegezogen door het leidingsysteem en blijven achter in het filter. Je kunt dus kiezen voor een simpele pomp en een simpel filter om de boel eenvoudig schoon te houden. Maar zwembadpompen en filters zijn er natuurlijk ook weer in een hoop verschillende soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld frequentie gestuurde zwembadpompen. Deze zijn wat duurder in aanschaf. Maar in gebruik zijn ze weer energiezuiniger en dus in onze optiek daarom ook zeker een serieuze overweging waard.

Hoe werkt een zwembadrobot?

De meeste bladeren drijven en blijven dus achter in het mandje van de skimmer. Maar er zijn ook bladeren en vuil dat naar de bodem zakt. Dit kun je er met een telescoopnetje uitscheppen. Maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken met een zwembadrobot. Dit is een bodemstofzuiger die je in het zwembad zet en na verloop van tijd ligt er geen vuiltje meer op de bodem. Een slimme investering wanneer je de tijd die jij spendeert aan het onderhouden van je zwembad wilt minimaliseren en de tijd van genieten juist wilt maximaliseren.

Handmatig chemicaliën toevoegen of automatisch doseersysteem met UV-lampen?

Maar hoe belangrijk de pomp en het filter ook zijn, je houdt je zwembad niet schoon met alleen een pomp en een filter. Hoe je het ook wendt of keert, je hebt altijd chemicaliën nodig. De juiste chloor- en pH-waarden zijn namelijk de belangrijkste criteria voor bacteriën- en algenvrij zwemwater. Uiteraard kun je dit prima zonder aanvullende apparatuur en dus met de hand bijhouden. Gewoon eens elke paar dagen even een teststripje in het water hangen om te kijken wat de waarde op dat moment zijn. Een handmatige correctie is dan de tweede stap. Dit doe je door exact de juiste hoeveelheid chemicaliën aan het water toe te voegen.

Automatisch doseersysteem

Maar wanneer je het jezelf makkelijk wilt maken kies je voor een automatisch doseersysteem. Om exact die reden bouwen wij bij negen van de tien inbouwzwembaden altijd zo’n automatisch doseersysteem in. Het systeem meet continu de pH-waarde en de chloorwaarde van jouw zwembadwater waardoor je er zelf helemaal geen omkijken meer naar hebt. Wanneer het nodig is corrigeert het doseersysteem namelijk de pH en chloor direct en automatisch. Kies je voor een automatisch doseersysteem dan wordt de waterkwaliteit dus voor jou onderhouden. Het enige wat je nog wel zelf moet doen is af en toe alleen even controleren of dat de jerrycan met pH en chloor niet leeg is.

UV lampen

UV-lampen gebruik je om algen te doden. Dit zodat je minder chemicaliën nodig hebt om je zwembadwater gezond te houden. UV-licht zuivert dus op een natuurlijke manier het zwembadwater.

Zwembad waterkwalitet beheren met zout-elektrolyse systeem

Ook kun je ervoor kiezen om je zwembad zuiver te houden met een zout-elektrolyse systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de chloorwaarde en de pH-waarde in je bad in orde zijn. Bij een zout-elektrolyse systeem zorgt een chemische reactie dat het zout wordt omgezet in actief chloor dat zorgt voor de desinfecterende werking. Daarnaast heeft een zout-elektrolyse systeem als voordeel dat het vriendelijker is voor de huid dan chloor. Een nadeel van zoutelektrolyse is dat er – bij verkeerd gebruik – grote kans is op roestvorming in je bad. Dit aan elk metalen onderdeel tot aan de allerkleinste schroef.

Temperatuur inbouwzwembad managen met warmte pomp of een elektrische warmtewisselaar?

Afdekken van het zwembadwater is een efficiënte manier om het water op temperatuur te houden. Maar dan moet het wel al op temperatuur zijn. Voor het verwarmen van jouw inbouwzwembad zijn er verschillende methodes. De voornaamste zijn:

  • Elektrische verwarming

  • CV wisselaar

  • Warmtepomp

  • Zonnecollectoren

In Nederland en België kiezen de meeste klanten van APP voor een warmte pomp of een CV verwarming.

Warmtepomp voor zwembad verwarming

Aangezien de meeste mensen hun zwembad gebruiken voor een periode van 4 tot maximaal 7 maanden, is de beste verwarmingsmethode de warmtepomp. Deze pomp werkt  dan wel op elektriciteit maar heeft in de zomermaanden een hoog rendement per kilowatt. Want voor elke kilowatt energie die je betaald aan de energiemaatschappij om het apparaat te laten draaien, onttrekt de warmtepomp een veelvoud kilowatt warmte uit de buitenlucht en geeft dit terug aan jouw zwembadwater. Wel is het goed je te beseffen dat een warmtepomp, door het ontbreken van warme buitenlucht, niet werkt in de winter.

Elektrische warmtewisselaar als zwembad verwarming

Een andere optie is de elektrische warmtewisselaar. Wanneer je de stekker in het stopcontact steekt en het aparaat instelt op 7 kilowatt, gebruikt deze ook echt 7 kilowatt per uur. Uitgaande van € 0,20 is dat € 1,40 p/uur dat de elektrische warmtewisselaar aanstaat. 

Wanneer je dit vergelijkt met een warmtepomp die 1 kilowatt à € 0,20 p/uur kost, en net zo snel opwarmt als een elektrische wisselaar, is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Het enige voordeel van de elektrische warmtewisselaar is dat deze het gehele jaar door ingezet kan worden om je zwembad te verwarmen. Zie je jezelf dus in de wintermaanden ook nog veelvuldig gebruik maken van jouw inbouwzwembad is de keuze voor elektrische verwarming een goede keuze. 

Pool control

Met een pool control kun je voorkeurfuncties automatisch op een specifieke dag en tijd activeren. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de pomp 24 uur per dag draait, schakel je je zwembadverlichting in wanneer de zon onder gaat en manage je de terugslagkleppen voor spoeling naar het riool. Kies je voor een pool control wordt je alle zorg ontnomen. Het enige dat dan nog overblijft en wat je toch echt wel zelf moet doen is vollop en zorgeloos genieten.

Inbouwzwembad winterklaar

Om jouw zwembad winterklaar te maken zijn er twee keuzes:

  • Actief overwinteren en de hele winter doordraaien

  • Passief overwinteren en jouw zwembad klaar maken voor een winterstop

Actief overwinteren

Bij actief overwinteren maak je in de winter geen gebruik van je zwembad, maar blijft de apparatuur wel doordraaien. De verwarming zet je dan net iets boven de 0 graden. Dit om de kans op vorstschade zoveel mogelijk te beperken. Het zwembadwater blijft dus circuleren en gehele bad en alle leidingen blijven gevuld met water doordraaien, alleen dan op een veel lager pitje.

Passief overwinteren

De andere optie is zoals gezegd; passief overwinteren. Heeft deze optie ook jouw voorkeur dan pompen we het bad gedeeltelijk leeg. Met een waterstofzuiger trekken we alle leidingen die van het bad naar de technische ruimte lopen droog en sluiten we deze af met winterdoppen. Als dit gebeurd is, is jouw zwembad winterklaar. Gedurende de wintermaanden zal het waterniveau in jouw inbouwzwembad door regen en smeltwater stijgen. Maar door de gedegen voorzorgsmaatregelen in combinatie met de winterdoppen weet je één ding zeker: Wat er ook gebeurt, jouw leidingen vriezen niet kapot. Trouwens, wist je dat APP ook graag jouw zwembad onderhoud voor je doet?

Wat kost een inbouwzwembad?

Wat kost een zwembad? Er zijn zoveel keuzes die van invloed zijn op de prijs, dat daar geen duidelijke richtlijn voor te geven is. Wel weten we bij APP zeker dat er voor elk budget een zwembad in de tuin te realiseren is:

  • Het materiaal voor een eenvoudig 3 diameter rond staalwand inbouwzwembad, inclusief staalwand, pomp en filter heb je al voor ± € 1.500. Het enige dat je dan nog rest is het zelf ingraven en monteren. Maar zoals in dit artikel te lezen zijn er veel vormen, materialen soorten en keuzes die van invloed zijn op de prijs.

  • Want heb jij je zinnen gezet op een zwembad van 6 bij 12 meter, drie meter diep dan is alleen de voorbereidingsfase van graven en betonstorten naar schatting al ± € 10.000. 

  • Een groot polyester zwembad van 5 bij 10 meter kost kaal ± € 25.000.

  • Neem je qua afdekking genoegen met een noppenfolie? Dan ben je met een paar honderd euro klaar. Ga je voor een luxe lamellenafdekking is dit hier een veelvoud van.

  • Vind je het prima om te verwarmen met zonnecollectoren, is je bad maar klein en hoef je echt alleen maar in juli en augustus te zwemmen? In dat geval ben je maximaal ± € 1.000 aan solar-panelen kwijt.

  • Wil liever een inverter warmtepomp voor je bad van 4 bij 8 meter? Reken dan op ± € 8.000 extra voor een warmtepomp.

Overweeg je een inbouwzwembad in je tuin te plaatsen, is een bezoek aan onze showroom een goed vertrekpunt. Daar laten we je geheel vrijblijvend alles zien en ervaren. Van volledig opgezetten baden, een complete technische ruimte, kleur opties, zwembadrobots en pompen. Alles is aanwezig, de koffie staat altijd klaar en een afspraak maken is niet perse nodig.

FAQ

Hoeveel kost Inbouwzwembad?

Wat een inbouwzwembad kost is uiteraard afhankelijk van o.a. de volgende belangrijkste factoren:

– Wat zijn de afmetingen van het bad?
– Van wat voor materiaal moet het inbouwzwembad gemaakt worden?
– Ga jij het zelf plaatsen of wil je alles door ons laten verzorgen?

Een leuk inbouwzwembad van – laten we zeggen – 3 meter diameter en 120 meter diepte is al te koop voor rond de 1000 euro. Uiteraard moeten we hier nog een trap, pomp, filter, beschermvilt, skimmer en inspuiter voor kopen zodat het totaal op 2000 euro uitkomt. Bij totale zelfbouw (dus graven en betonvloer plaatsen) kan je met 500 euro meerprijs klaar zijn zodat je al een compleet inbouwzwembad hebt van 2500 euro. Kies je echter voor een volledig bouwkundig van van 5 x 10 meter met het neusje van de zalm erbij (warmtepomp, LED-verlichting, automatische dosering, lamellendek, etc.) en dit wordt volledig uitbesteedt dan kost een dergelijk bad al snel een 60.000 euro .

Hoe lang gaat een stalen zwembad mee?

Een stalen zwembad bestaat uit een staalwand en een foliezak. Gemiddeld gezien dient een foliezak om de 10 jaar vervangen te worden. Bij de ene klant moet het na 7 jaar vervangen worden terwijl het bij de andere klant wel 15 jaar mee kan gaan. Als waterkwaliteit altijd constant is gehouden (door bv. gebruik te maken van een automatisch doseersysteem) gaat een liner langer mee dan dat er elke keer handmatig ‘maar een scheut’ in wordt gekiepert. Een staalwand gaat gemiddeld 20 jaar wel mee.

Wat kost een zwembad per jaar?

Dat is ook weer afhankelijk van de apparatuur die je heb hangen. Heb je een automatisch doseersysteem (of dat nchloor/pH dosering is of zoutelektrolyse maakt niet uit) dan heb je minder jaarlijkse uitgaven aan de chemicaliën dan dat u alles met de hand met chloorgranulaat en tabletten bij houdt. En een bad van 8 x 4 meter gebruikt uiteraard 2 x zoveel chemicaliën als een bad van 4 x 4 meter. Qua verwarming idem dito. Een bad wat 2 x zoveel inhoud heeft gebruikt ook 2 x zoveel energiekosten om het bad op temperatuur te brengen. De grote energiegebruikers bij een zwembad zijn de zwembadpomp en de zwembadverwarming. Hoe groter het bad is hoe groter de zwembadpomp is en hoe groter de zwembadverwarming. En dus ook de jaarlijkse kosten liggen dan hoger. Heb je gekozen voor een energiezuinige (dus een frequentiegestuurde) zwembadpomp dan is dat beter voor de portemonnee dan dat je een ‘normale’ zwembadpomp hebt. Hetzelfde voor een inverter warmtepomp t.o.v. een traditionele zwembadpomp. Vind je het belangrijk om een indicatie te hebben van het bad met jouw keuzes aan apparatuur informeer dan bij onze zwembadspecialisten voor een vrijblijvend advies.

APP is jouw partner in inbouwzwembaden. Voor informatie, bouw, onderhoud en renovatie

Vind je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze specialisten? Het team van APP staat voor je klaar om samen met jou het ideale zwembad te vinden, passend bij jou en jouw tuin.