Dé schoonmaaksensatie die ook jou uit je badslippers blaast

Stel je jouw zwembad voor met een schone bodem, dito wanden, kraakhelder water en dit allemaal zonder enige inspanning van jou. Duik mee naar de onderwaterwereld van de zwembadrobot en lees waarom jij ook echt niet meer zonder wil!

Wat is een zwembadrobot? 

Als trotse eigenaar van een mooi zwembad weet je hoe lastig het is jouw bad perfect te onderhouden. Het is letterlijk een gevalletje: ‘dweilen met de kraan open’. Daarom is een zwembadrobot dé oplossing voor elke zwembadeigenaar en dus ook voor jou. Want een zwembadrobot is in staat jouw zwembad perfect te reinigen zonder enige hulp. Hij verwijdert vuil zoals bladeren, insecten, zand en zelfs de losgeweekte pleister van je neefje. Waar instapmodellen enkel de bodem reinigen gaan de luxere modellen nog een stap verder. Deze nemen ook de wand en de waterlijn mee. De meer geavanceerde modellen zijn zelfs in staat om door middel van kunstmatige intelligentie de reinigingsroute te optimaliseren voor een nog efficiëntere schoonmaak. Een zwembadrobot werkt geheel zelfstandig en heeft naast stroom – of de kracht van een pomp – eigenlijk niets of niemand nodig. Zelfs aansluiten op de filterinstallatie is veelal overbodig. Dit alles tezamen maakt een zwembadrobot een absolute must have voor elke zwembadeigenaar die vooral wil genieten.

Voordelen van een zwembadrobot

beste zwembadrobot aan de rand van zwembad

Zwembadrobots zijn volledig ontworpen om jouw leven nog aangenamer te maken. Die steeds terugkerende schoonmaakklus wordt niet langer dóór jou gedaan, maar vóór jou gedaan. Van A tot Z en schoner dan je ooit hebt durven dromen. Klinkt dat niet fantastisch? Met een eigen robot in je schoonmaak-team is genieten van je bad écht het enige dat je nog zelf moet doen.  

 • Perfect schone bodem

 • Keurig frisse wanden

 • Vlekkeloze waterlijn

 • Kraakhelder zwembadwater

 • Smetteloos wateroppervlak

APP EXPERT TIP: GEBRUIK DE APP-KEUZEHULP OM JOUW IDEALE ZWEMBADROBOT TE VINDEN

In het woud van aanbieders en opties de juiste zwembadrobot vinden, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Gebruik daarom de APP-Keuzehulp.

 • Wat wil je laten schoonmaken?

 • Soort aandrijving

 • Type borstels

100% Tijdsbesparing en niets dan gemak voor jou als baas

Op zaterdagochtend urenlang je zwembad schoonmaken behoort voorgoed tot het verleden. Met een zwembadrobot werk jij jezelf niet langer in het zweet. Het enige dat je doet is je zwembadrobot in het water plaatsen en op start drukken. Terwijl jij lekker languit op je ligstoel geniet van je weekend doet jouw zwembadrobot al het zware werk. Zo bespaar je veel tijd en ervaar je niets dan luxe en gemak. Klinkt fantastisch toch?

Verbeterde waterkwaliteit en hygiëne in jouw zwembad

Een kristalhelder zwembad is wat je wil. Maar vuil, bladeren en insecten gooien steeds weer roet in het eten. Gelukkig kan jouw zwembadrobot zelfs het kleinste vuil verwijderen. Dit maakt jouw robot onmisbaar voor een perfecte zwemervaring. Dus zeg “Hallo robot!” en “Daaág!” tegen die vervelende zwevende deeltjes. Ben jij klaar om te genieten van een zwembad dat even verfrissend is als het eruitziet?

Energie-efficiëntie en kostenbesparing op lange termijn 

Ook bij research naar energie- en/of kostenbesparing komt deze technologische schoonmaakheld al snel op jouw radar. Zwembadrobots zijn namelijk ontworpen om met minimaal energieverbruik maximaal te presteren. Urenlang tijdens de schoonmaak pompen en filters draaien is dus niet langer nodig. Vertrouw jij op je zwembadrobot die met een methodische precisie jouw zwembad perfect schoonmaakt? Dan ga je dit gegarandeerd terugzien op je energierekening. Ook de filters in je technische installatie gaan door de schoonmaakwerkzaamheden van de robot een stuk langer mee. Jouw investering in een goede zwembadrobot betaalt zichzelf dus terug. In tijd, gemak, hygiëne, energie en in euro’s.

STAPPENPLAN: Hoe gebruik je een zwembadrobot?

Zoals gezegd voert een zwembadrobot, vanaf het moment dat hij zich in het water bevindt, zijn schoonmaaktaken volautomatisch uit. Maar voor het zover is zijn er twee dingen die je zelf moet doen voordat je lekker in de zon kunt relaxen. Want jouw zwembadrobot is pas zelfstandig, zodra hij zich onder water bevindt. Hieronder lees je de 4 verschillende stappen en welke minimale inspanning jouw robot daarbij van jou verwacht.

STAP 1: Zet de robot in de startblokken

Zet jouw zwembadrobot bij de rand van het zwembad. Bevestig de aandrijving en laat de robot vervolgens voorzichtig in het water zakken.

STAP 2: Activeer de robot

Zet jouw zwembadrobot pas aan het werk wanneer deze volledig onder water is. Dit doe je in je technische ruimte, via de afstandsbediening of middels een app op je smartphone.

STAP 3: Ontspan

Zo! Jouw harde werk zit erop. Tijd om te ontspannen. Laat de robot rustig zijn werk doen. Wanneer hij niet meer beweegt is de klus geklaard.

STAP 4: Haal de robot uit het water

Nu heeft jouw zwembadrobot je hulp weer even nodig. Til hem uit het water. Maak de robot en het filter schoon. Is jouw robot weer helemaal klaar en fris voor een volgende ronde? Berg hem dan netjes op.

APP EXPERT TIP: HOUD HIER REKENING MEE VOOR JE EEN ZWEMBADROBOT KOOPT

Zoals je inmiddels weet zijn er een aantal variabelen die tezamen bepalen welke zwembadrobot het best past bij jouw bad en wensen. Vooraf goed nadenken over onderstaande lijst helpt je jouw ideale zwembadrobot te vinden. Daarom gaan we ze allemaal nog nader bespreken verderop in dit artikel.

 • Wat wil je laten schoonmaken?

 • Soort aandrijving

 • Type borstels

 • Totale volume van je bad

 • Maximale diepte

 • Dagelijkse hoeveelheid vervuiling

 • Speciale functies en eigenschappen

 • Budget

Heb je geen zin om het zelf helemaal uit te zoeken? De APP-Keuzehulp wijst je in een paar eenvoudige stappen welke zwembadrobots het passen bij jouw persoonlijke situatie.

Kies het type zwembadrobot dat past bij jouw eisenpakket 

De eerste stap in de zoektocht naar de ideale zwembadrobot is bepalen waar je hem voor in wilt zetten. Want zwembadrobots zijn er in twee verschillende soorten. Binnen deze twee hoofdcategorieën zijn er tal van merken, verschillende prijs / kwaliteit klassen en een scala aan combinaties van unieke producteigenschappen en -kenmerken. Al met al een hoop opties. Daarom ontrafelen we op deze pagina stap-voor-stap het mysterie rondom deze technische wonderen en vinden we samen jouw perfecte zwembadrobot. Heb je daar geen tijd voor – bijvoorbeeld omdat je je zwembad nog moet schoonmaken 😉 – gebruik dan de APP-Keuzehulp.

TYPE 1: Zwembadrobot voor wand- en bodemreiniging

Zwembadrobots voor bodem en wand zijn ontworpen – zoals de naam al doet vermoeden – om zowel de wanden als de bodem van jouw zwembad te reinigen. Ze zijn uitgerust met een speciaal aandrijfsysteem om verticaal langs de wanden te klimmen.

Eigenschappen van een wand en bodemreiniger:

 • Reinigt wanden en bodem

 • Aandrijfsysteem om verticaal te klimmen

 • Optioneel: Reiniging waterlijn

 • Er zjin ook speciale wand- en bodemreinigers voor zwemvijvers

TYPE 2: Zwembadrobots voor bodemreiniging

Bodemreinigers zijn een stuk eenvoudiger dan wand– en bodemreinigers. Maar het reinigingsbereik is dan ook slechts beperkt tot de bodem van jouw zwembad. Bodemreinigers draaien hun hand niet om voor de wat ruwere ondergronden. Hierdoor zijn bepaalde modellen ook geschikt voor het reinigen van zwemvijvers.

Eigenschappen van bodemreinigers:

 • Reinigt enkel de bodem

 • Eenvoudig in gebruik

 • Voordeliger in aanschaf

 • Ook geschikt voor ruwere ondergronden

 • Er zjin ook bodemreinigers voor zwemvijvers

Kies het aandrijfsysteem dat past bij jouw technische ruimte

Met andere woorden: Zorg ervoor dat jouw zwembadrobot een passend aandrijfsysteem heeft. Dit betekent passend bij jouw bad en de technische ruimte. Want je zou het misschien niet direct denken maar zwembadrobots zijn er met 3 verschillende aandrijfsystemen. De keuze van de aandrijving heeft invloed op de werkwijze, het onderhoudsgemak en de kosten op lange termijn.

SYSTEEM 1: Hydraulische pomp aandrijving

Deze zwembadrobots moeten altijd worden aangesloten op de circulatiepomp van jouw zwembad. Ze gebruiken de zuigkracht van de pomp om zich voort te bewegen en vuil op te zuigen. Robots met dit type aandrijving zijn vaak eenvoudiger, daardoor voordeliger maar helaas ook wat minder effectief.

Eigenschappen van zwembadrobots met pomp aandrijving:

 • Aangedreven door de waterstroom

 • Geen externe stroombron nodig

 • Maakt gebruik van aanwezige zwembadpomp

SYSTEEM 2: Elektrische aandrijving

Elektrisch aangedreven zwembadrobots werken op 240V. Ze zijn effectief en werken geheel zelfstandig. Aansluiten op de filterinstallatie is overbodig. De altijd aanwezige besturingskast steek je in de 240 Volt en die zet de stroom om in 12 of 24 Volt. De kabel van de robot ‘steek’ je in deze besturingskast en via de besturingskast activeer je de robot. Diverse modellen hebben dan nog een afstandbediening of een app op de telefoon om hem te bedienen.

Eigenschappen van zwembadrobots met elektrische aandrijving:

 • Eigen ingebouwde filtersysteem

 • Energiezuinig

 • Op afstand bedienbaar

SYSTEEM 3: Waterdruk aandrijving

Deze robots werken op een booster-pomp en waterdruk. De waterdruk uit de pomp drijft de robot aan. Zwembadrobots met dit aandrijfsysteem sluit je aan op het terugvoersysteem van jouw bad. Het vuil van de bodem wordt verzameld in een filterzak.

Eigenschappen van zwembadrobots met waterdruk aandrijving:

 • Aangedreven door waterdruk

 • In staat om grotere vuildeeltjes op te vangen

 • Niet afhankelijk van de zuigkracht van de zwembadpomp

SYSTEEM 4: Draadloze accu aandrijving


De zwembadrobots op accu doen hun schoonmaakklus geheel draadloos. Net als je telefoon laad je deze na gebruik op voor de ‘volgende ronde’.  Zwembadrobots met dit aandrijfsysteem zijn net als andere elektrische robots zeer effectief. Ook voeren ze hun taak geheel zelfstandig uit. Aansluiten op de filterinstallatie is dus overbodig. de bediening geschied handmatig, met een afstandbediening of app op de telefoon.

Eigenschappen van zwembadrobots met accu aandrijving:

 • Draadloos

 • Oplaadbare batterij / accu

 • Aansluiten op zwembadinstallatie is niet nodig

Kies de soort borstels die het meest geschikt zijn voor jouw bad? 

Naast het aandrijfsysteem is ook de soort borstel iets om goed in overweging te nemen. Zwembadrobots zijn er namelijk met 3 verschillende soorten borstels. Elk met een specifiek doel, ontworpen voor een specifiek oppervlak en type vuil. Kies je de juiste soort borstel voorkom je schade, onnodige kosten en ben je verzekert van een goed schoonmaak resultaat.

SOORT 1: PVA-borstel

Het uitstekende hechtingsvermogen op gladde bodems of wanden is het grootste voordeel van PVA-borstels. Hierdoor schrobben ze zonder weg te glijden. Dit maakt ze ideaal voor zwembaden met tegels, liner of folie. Ook hebben PVA-borstels een sterk absorberend vermogen voor effectief schoonmaakwerk. Maar PVA-borstels hebben ook nadelen. Ze zijn duurder, slijten sneller en ze maken minder goed schoon op ruwere ondergronden dan PVC-borstels.

Eigenschappen van PVA-borstels:

 • Sterke hechting aan gladde oppervlakken

 • Zachte borstelharen

 • Hoge absorptiecapaciteit

SOORT 2: PVC-borstel

PVC-borstels zijn geschikt voor schoonmaakklussen op allerlei soorten bodems en wanden. Hier verwijderen ze probleemloos alledaagse – en de meer hardnekkige vlekken. Door de hoge sluitvastheid zijn deze borstels een duurzame keuze in vergelijking met andere borstels. Maar net als de PVA-borstels hebben PVC-borstels helaas niet alleen maar voordelen. Doordat de borstels ruw zijn, veroorzaken ze sneller krassen op meer delicate objecten onder het wateroppervlak. Ook het hechtingsvermogen is minder dan bij PVA-borstels.

Eigenschappen van PVC-borstels:

 • Lange levensduur

 • Bijzonder effectief

 • Bestand tegen de chemicaliën

SOORT 3: Combinatieborstels

Zoals de naam al doet vermoeden brengen gecombineerde borstels het beste van de twee eerdergenoemde soorten samen. Dit type borstel is geschikt voor alle type bodems en wanden. De borstels combineren de hechtende kwaliteiten van PVA met de schoonmaakkracht van PVC. Maar deze veelzijdigheid komt wel met enkele compromissen. Gecombineerde borstels zijn mogelijk minder efficiënt bij specifieke schoonmaaktaken. Daarnaast slijten ze haast net zo snel als PVA-borstels. Ook moet je bij een combinatieborstel dieper in je buidel tasten wanneer deze aan vervanging toe is, dan bij een PVA- of PVC-borstel.

Eigenschappen van combinatie-borstels:

 • Geschikt voor zowel gladde als ruwe oppervlakken

 • Effectief verwijderen hardnekkig – en fijner vuil

 • Borstels wisselen overbodig

Overige variabelen om rekening mee houden vóór je jouw zwembadrobot koopt

Bij A Perfect Pool – APP willen we dat wanneer je kiest voor een zwembadrobot je wel die ene robot koopt die perfect bij je situatie en eisenpakket past. Naast het soort, de aandrijving en het type borstels zijn er nog een aantal andere zaken die bepalen of een specifieke zwembadrobot wel of juist minder geschikt is voor jou. Misschien heb jij wel helemaal geen dure zwembadrobot nodig. Misschien volstaat een eenvoudig exemplaar wel. Of juist andersom.

Energiezuinige zwembadrobot

Grootte van je zwembad

Omdat veel zwembadrobots voorzien zijn van een stroomkabel, zijn de afmetingen van je zwembad belangrijk. Maar houd ook rekening met de diepte en de breedte van het zwembad. Want om jouw bad in zijn geheel goed schoon te maken moet de zwembadrobot in iedere uithoek kunnen komen. Dus ook die ene hoek daar helemaal aan de overkant op het diepste punt van je bad.

Ligging van je zwembad

Bij de ligging speelt de filtercapaciteit van jouw zwembadrobot een belangrijke rol. Woon jij in een bosrijke omgeving of buitenwijk met meer groen? Dan heb je ook meer last van bladeren, naalden en insecten. Duurdere robots hebben over het algemeen een grotere filtercapaciteit. De filtercapaciteit is gerelateerd aan de hoeveelheid water in jouw bad en dus hoeveel zwembadwater jouw zwembadrobot per uur filtert. Is de filtercapaciteit niet in verhouding is je robot te lang bezig of is het zelfs onmogelijk voor de robot om jouw zwembad echt goed schoon te krijgen.

Prijs-kwaliteitverhouding

De uitdaging bij een zwembadrobot is dus het vinden van die ene die voldoet aan je wensen en tegelijkertijd past bij je budget. Want duur is vaak goed, maar zoals gezegd soms ook overbodig. Want heb jij programmeerbare schoonmaakpatronen, een afstandsbediening, grote filtercapaciteit, smartphone-besturing of die high-tech sensoren wel echt nodig? Het zijn namelijk veelal deze geavanceerde functies die de prijs drijven.

Verschillende merken zwembadrobots

Zwembadrobots hebben de manier waarop zwembadeigenaren hun zwembad onderhouden drastisch veranderd. En wanneer jij dit aan het lezen bent is de kans groot dat een zwembadrobot ook jouw leven gaat veranderen. Door de grote vraag zijn er vandaag de dag tal van aanbieders op de markt. Sommige merken zijn goed, andere iets minder en allemaal hebben ze hun eigen unieke kenmerken. Dus of je nu op zoek bent naar een budgetvriendelijke schoonmaakhulp of naar het neusje van de zalm in robot-land, er is altijd een merk dat bij je past. Daarom hieronder een overzicht van de merken die door de zwembadspecialisten van A Perfect Pool – APP bestempeld zijn als merken met de juiste prijs / kwaliteitverhouding.

dolphin zwembadrobots

Dolphin ™ zwembadrobots

Dolphin – made by Maytronics – is een bekende naam en absolute marktleider op het gebied van zwembadrobots. Dolphin maakt alleen zwembadrobots. Door deze focus wordt het merk wereldwijd geroemd voor hun geavanceerde technologieën. Het merk biedt een breed scala aan producten voor zowel particuliere – als commerciële zwembaden. Dolphin zwembadrobots kenmerken zich door hun efficiënte reiniging, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Klinkt jou dit als muziek in de oren? Dan is Dolphin het merk voor jou.

zodiac zwembadrobots

Zodiac zwembadrobots

De meeste mensen kennen dit merk van de rubberboten. Maar Zodiac is ook een toonaangevend merk op het gebied van zwembad- en spa-apparatuur. De zwembadrobots van Zodiac zitten bordenvol innovatieve technologie die zorgen voor een ongekend efficiënte reinigingscapaciteit. Met een focus op duurzaamheid, energiebesparing en geavanceerde automatisering, is Zodiac het merk voor zwembadeigenaren die hoge eisen stellen aan hun zwembadrobot. Heb jij ook hoge verwachtingen van jouw zwembadrobot kijk dan zeker eens bij Zodiac.

Hayward zwembadrobots

Hayward® zwembadrobots

Hayward is een gerenommeerd merk dat betrouwbare en kwalitatieve producten levert voor zwembaden en spa’s. Het assortiment zwembadrobots van Hayward staat hoog aangeschreven in de markt en biedt tal van oplossingen voor de veeleisende zwembadeigenaar. Hayward heeft de focus op innovatie en klanttevredenheid. Mede hierdoor geven zwembadeigenaren wereldwijd de voorkeur aan zwembadrobots van dit merk. Is Hayward het merk voor jou?

interline zwembadrobots

Interline zwembadrobots

Interline is een merk dat zich richt op zwembaden, spa’s en sauna’s. De zwembadrobots van dit merk bieden betaalbare oplossing voor eigenaren van een opzetbad. De robots van Interline zijn gebruiksvriendelijk en hebben als doel de uitdagingen rondom zwembadonderhoud voor jou een stuk simpler te maken. Dus ben je opzoek naar een budget robot voor de grove schoonmaak is Interline zeker een optie.

intex zwembadrobots

Intex® zwembadrobots

Intex staat bekend om hun tijdelijke opbouw zwembaden en alle bijbehorende accessoires. Het merk heeft ook zwembadrobots in het assortiment. Voor Intex ligt de focus op budgetvriendelijke producten. Intex zwembadrobots bieden een goede balans tussen prijs en prestaties, waardoor ze een populaire keuze zijn.

aquabot zwembadrobots

Aquabot® zwembadrobots

Aquabot is al jarenlang een toonaangevende speler in de wereld van zwembadrobots. Het bedrijf staat bekend om technologische innovaties en betrouwbare producten. Het merk ontwikkeld robots met verschillende productspecificaties en voor elk budget. Dus of je nu op zoek bent naar een basismodel of een high-end zwembadrobot met geavanceerde functies, Aquabot biedt zwembadeigenaren die op zoek zijn naar efficiëntie, duurzaamheid en energiebesparing een ruime keuze uit een breed assortiment. Vind jij dit ook belangrijk kijk dan eens bij Aquabot:

Klaar om jouw nieuwe schoonmaak-buddy te ontmoeten?

Ja, je leest het goed! Jouw nieuwe schoonmaak-buddy staat klaar om met jou het avontuur aan te gaan. Een eigen zwembadrobot die al jouw vuile werk opknapt terwijl jij achterover leunt met een verfrissend drankje in je hand. Zie het als een persoonlijke assistent die nooit klaagt, geen slechte grappen maakt, nooit moe is en altijd klaarstaat om jouw bodem, wanden en water te laten shinen als nooit tevoren. Het is dus tijd om te stoppen met schrobben, zwoegen en zweten en je nieuwe beste schoonmaakvriend te ontmoeten. De zwembadrobots staan te poppelen om jou te ontmoeten. Dus waar wacht je nog op? Tover een glimlach op je gezicht en trek je beste zwembroek aan. Want voor het maken van een verpletterende eerste indruk krijg je nooit een tweede kans. Neem contact met ons op voor een match op maat. Waag de sprong in het diepe en ervaar vandaag het zwembadonderhoud van de toekomst.

FAQ Zwembadrobot

Hoe lang gaat een zwembadrobot mee?

De levensduur van een zwembadrobot zit tussen de 5 tot 15 jaar afhankelijk van de kwaliteit van de robot, de frequentie van gebruik, of jouw robot binnen- of buitenbaden schoonmaakt, het onderhoud en de chemische balans van jouw zwembadwater.

Wat kost een zwembadrobot?

De prijs van een zwembadrobot varieert tussen een paar honderd – en een paar duizend euro. De exacte prijs is geheel afhankelijk van het merk, de functies, de kwaliteit en het type aandrijving.

Wat doet een zwembadrobot?

Een zwembadrobot is een geautomatiseerd apparaat dat is ontworpen om zelfstandig zwembaden schoon te maken door vuil en andere ongewenste deeltjes te verwijderen en zo het onderhoud van zwembaden eenvoudiger en efficiënter te maken.

Waarom kiezen voor APP?

 • Grote showroom met demo-opstellingen

 • Van advies tot en met montage onder een dak

 • Eigen service monteurs in Nederland & België

Ik wil meer informatie