Wat is een opbouwzwembad bij APP?

Een opbouwzwembad heeft een strakke look & feel, dit in combinatie met de oneindige mogelijkheden is het voor veel klanten van APP de ideale zwembad keuze. Want bij APP kun je het zwembad niet alleen gedeeltelijk of geheel bovengronds opbouwen, maar dus ook volledig personaliseren. Wanneer je voorkeur uitgaat naar een bovengronds zwembad, is waterdruk het enige waar je echt rekening mee moet houden. Het totale volume van een bovengronds opbouwzwembad is namelijk aan een maximum gebonden. Want met het toenemen van het volume neemt ook de waterdruk toe. Verder zijn er weinig tot geen beperkingen. Ben jij klaar om de knoop door te hakken en te kiezen voor een opbouwzwembad in jouw tuin? Na dit artikel weet jij alles over de mogelijkheden, de materiaalkeuzes, technische opties en het stappenplan. Doorloop samen met ons de stappen en duik op korte termijn in jouw eigen opbouwzwembad. 

APP is jouw partner in opbouwzwembaden. Voor informatie, bouw, onderhoud en renovatie

Vind je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze specialisten? Het team van APP staat voor jou klaar om samen met jou ideale zwembad te vinden, passend bij jou en jouw tuin.

Zijn alle opbouwzwembaden hetzelfde of heb je verschillende soorten en types?

Een gedeeltelijk ingegraven zwembad heeft een groot voordeel, ten opzichte van een geheel boven de grond gerealiseerd opbouwzwembad. In de wintermaanden kijk in je tuin niet tegen een opvallend zwembad aan. Het kan natuurlijk zijn dat jij zo’n zwembad boven de grond charmant vindt want over smaak valt tenslotte niet te twisten. Dus wat jouw voorkeur ook heeft: APP helpt je graag. Er zijn 4 grote voordelen van een volledig boven de grond opgebouwd zwembad/een deels ingegraven zwembad, namelijk:

  • Veel minder kosten en moeite om te bouwen dan een inbouwzwembad.

  • Een afwerking met bv. hout ziet er fraai uit.

  • Veilig voor kinderen en huisdieren.

  • Er waait minder makkelijk vuil in dan bij een volledig ingegraven bad.

Ook een opbouwzwembad pas je dus aan, aan je persoonlijke wensen en behoeften. Hierdoor is geen model hetzelfde. Kies, afhankelijk van je budget en ideale plaatje, uit onderstaande opties:

Bouwkundig opbouwzwembad

Bouwkundige zwembaden zijn baden waarbij een aannemer de muren van het zwembad opmetselt. Dit opmetselen moet bij een opbouwzwembad gedeeltelijk in de grond. Dit omdat de aarde zo in de broodnodige tegendruk voorziet. Want bouw je een bouwkundig opbouwzwembad geheel boven de grond op, is de kans dat deze direct na het vullen bezwijkt onder de waterdruk ongeveer 99%.

Prefab opbouwzwembad of een opbouwzwembad als bouwpakket

Staalwand opbouwbaden kun je gedeeltelijk boven de grond opbouwen. Ronde staalwand opbouwbaden zijn volledig boven de grond te plaatsen mits ze niet te diep zijn. Ovale opbouwbaden moeten grotendeels ingebouwd worden, tenzij je kiest voor een staalwand opbouwbad met steunpilaren. Ook houten zwembaden zijn veelal bouwpakketten en in tegenstelling tot staalwandbaden kunnen deze wel geheel boven de grond geplaatst worden. 
De laatste groep prefab zwembaden zijn de kunststof zwembaden. Dit zijn veelal uit één stuk gegoten polyester baden. Deze baden kunnen alleen volledig ingegraven worden. Prefab opbouwzwembaden van polyester en andere kunststof bestaan dus niet. Stalen en houten opbouwbaden kunnen door een handige doe-het-zelver gemonteerd worden. Maar uiteraard staan de professionals van APP hierbij ook graag voor je klaar

Wat zijn de voorbereidingen wanneer je een opbouwzwembad plaatst in je tuin?

Je kunt natuurlijk op een zonnige zaterdagmorgen een schep in handen nemen en beginnen met graven. Met wat frisse moed, enige hulp en een portie doorzettingsvermogen, zul je na een dag stevig doorgraven jouw zwembadvorm en diepte terugzien. Maar is het ook echt zo eenvoudig?

Waarom altijd een betonvloer storten onder een opbouwzwembad?

Eén ding is wel altijd hetzelfde bij een geheel of gedeeltelijk opgebouwd zwembad en dat is ons advies voor het storten van een betonvloer. Want ook al is deze betonvloer geen absolute vereiste, voorkom je me deze extra stap een hoop potentiële problemen en eventuele extra kosten in de toekomst.

Het advies van APP is altijd hetzelfde: “Haal 20cm gras weg, stort het beton, gebruik geen tegels dit is echt een verkeerde bezuiniging en tot slot; negeer dit advies ajb niet!” 

Bij een opbouwzwembad dat deels is ingegraven, is het verstandig om rekening te houden met het grondwaterpeil in jouw tuin. Als je in een drassige omgeving woont, dan moeten er wellicht eerst heipalen geslagen worden. Hier verankeren we de betonvloer op, zodat niet heel je betonnen constructie begint te drijven. De ankers houden jouw betonvloer op z’n plek en verankeren hiermee ook je zwembad. Het opvragen van een sonderingsrapport is om deze reden altijd een goed idee. Maar staat het bad volledig boven de grond? In dat geval heb je natuurlijk nooit last van schommelingen in het grondwaterpeil.

Wat is een sonderingsrapport?

Kies je voor een prachtig deels ingegraven zwembad in jouw tuin, kies er dan ook voor om een sonderingsrapport bij je gemeente aan te vragen. In dit rapport staat namelijk vermeld waar de aarde op jouw perceel uit bestaat. Je weet dan uit welke verschillende grondlagen jouw tuin bestaat en hoe dik die grondlagen zijn. Aan de hand van dit rapport kan een constructeur berekenen of je heipalen nodig hebt. Kun je wel hier wat hulp bij gebruiken? De specialisten van APP staan ook dan voor je klaar.

Heb je een vergunning nodig voor jouw opbouwzwembad?

De binnenzijde van het zwembad afwerken is ook een delicaat klusje. In het geval van een stalen zwembad en een houten zwembad, krijg je vanuit de fabriek altijd een kant-en-klare liner-zak meegeleverd. Deze zak is waterdicht en die vouw je in zijn geheel over het stalen zwembad heen, waarna je het opbouwzwembad vult met water. Het is vergelijkbaar me het principe van een vuilnisemmer waar je een zak inhangt. Voor dit type opbouwzwembaden is dit ook direct de enige oplossing.

Om dit te voorkomen vraag je een vergunning aan bij jouw gemeente. De meeste lokale overheidsinstanties zijn erg meegaand, want je gaat hooguit een stukje de grond in. De aanleg van een zwembad in je tuin is niet al te technisch, dus een vergunningsaanvraag wordt vaak goedgekeurd. Is de vergunning nog niet rond, maar ben je al begonnen met bouwen? Dan kan het zomaar zijn dat de bouw wordt stilgelegd, totdat je aanvraag alsnog wordt goedgekeurd. Dit kan weken tot maanden in beslag nemen, waardoor je al die tijd zwemplezier misloopt.

Kies je voor een opbouwbad dat je in de winter demonteert en in de schuur opbergt, dan heb je geen vergunning nodig. Laat je hem het hele jaar staan dan kan het voorkomen dat de gemeente een vergunning eist. Als APP hebben hier zelf nog geen negatieve ervaring mee, maar een gewaarschuwd zwembadeigenaar telt voor twee.

APP is na aanvang binnen 4 weken altijd wel klaar

Een opbouwzwembad kan binnen 2 tot 3 weken al helemaal gebouwd zijn. Gaat je voorkeur uit naar een deels ingegraven bouwkundig zwembad, dan trekken we hier zo’n drie tot vier weken voor uit. Dus heb je de knoop doorgehakt, heb je – mits onze agenda het toelaat – binnen vier weken een zwembad in je tuin. 

Verschillende basismaterialen opbouwzwembad

Een zwembad is niet alleen fijn voor een sportieve lifestyle of om in te relaxen, want het oog wil ook wat. Welke uitstraling en welk materiaalgebruik sluit aan bij jouw persoonlijke wensen? Ga je voor staal, beton of hout? 

Deels ingegraven staalwandbad

Een rond staalwandbad plaatsen we direct op de betonvloer, waardoor verder bouwkundige werkzaamheden niet nodig zijn. Heb je liever een ovale vorm, dan moeten er aan de lange zijde twee muren gemetseld worden. Sla je deze stap over, dan kan het zwembad niet goed de grond in, vanwege instortingsgevaar door de druk van de aarde. Er zijn ovale opbouwzwembaden die geen gebruik maken van bouwkundige verstevigingen. Het nadeel hiervan is echter dat er wel een palenpakket wordt bevestigd, wat weer een esthetische tegenvaller is. Deze palen steken namelijk onder een hoek van 45 graden ongeveer één meter uit.