Wat is een opbouwzwembad bij APP?

Een opbouwzwembad heeft een strakke look & feel, dit in combinatie met de oneindige mogelijkheden is het voor veel klanten van APP de ideale zwembad keuze. Want bij APP kun je het zwembad niet alleen gedeeltelijk of geheel bovengronds opbouwen, maar dus ook volledig personaliseren. Wanneer je voorkeur uitgaat naar een bovengronds zwembad, is waterdruk het enige waar je echt rekening mee moet houden. Het totale volume van een bovengronds opbouwzwembad is namelijk aan een maximum gebonden. Want met het toenemen van het volume neemt ook de waterdruk toe. Verder zijn er weinig tot geen beperkingen. Ben jij klaar om de knoop door te hakken en te kiezen voor een opbouwzwembad in jouw tuin? Na dit artikel weet jij alles over de mogelijkheden, de materiaalkeuzes, technische opties en het stappenplan. Doorloop samen met ons de stappen en duik op korte termijn in jouw eigen opbouwzwembad. 

APP is jouw partner in opbouwzwembaden. Voor informatie, bouw, onderhoud en renovatie

Vind je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze specialisten? Het team van APP staat voor jou klaar om samen met jou ideale zwembad te vinden, passend bij jou en jouw tuin.

Zijn alle opbouwzwembaden hetzelfde of heb je verschillende soorten en types?

Een gedeeltelijk ingegraven zwembad heeft een groot voordeel, ten opzichte van een geheel boven de grond gerealiseerd opbouwzwembad. In de wintermaanden kijk in je tuin niet tegen een opvallend zwembad aan. Het kan natuurlijk zijn dat jij zo’n zwembad boven de grond charmant vindt want over smaak valt tenslotte niet te twisten. Dus wat jouw voorkeur ook heeft: APP helpt je graag. Er zijn 4 grote voordelen van een volledig boven de grond opgebouwd zwembad/een deels ingegraven zwembad, namelijk:

  • Veel minder kosten en moeite om te bouwen dan een inbouwzwembad.

  • Een afwerking met bv. hout ziet er fraai uit.

  • Veilig voor kinderen en huisdieren.

  • Er waait minder makkelijk vuil in dan bij een volledig ingegraven bad.

Ook een opbouwzwembad pas je dus aan, aan je persoonlijke wensen en behoeften. Hierdoor is geen model hetzelfde. Kies, afhankelijk van je budget en ideale plaatje, uit onderstaande opties:

Bouwkundig opbouwzwembad

Bouwkundige zwembaden zijn baden waarbij een aannemer de muren van het zwembad opmetselt. Dit opmetselen moet bij een opbouwzwembad gedeeltelijk in de grond. Dit omdat de aarde zo in de broodnodige tegendruk voorziet. Want bouw je een bouwkundig opbouwzwembad geheel boven de grond op, is de kans dat deze direct na het vullen bezwijkt onder de waterdruk ongeveer 99%.

Prefab opbouwzwembad of een opbouwzwembad als bouwpakket

Staalwand opbouwbaden kun je gedeeltelijk boven de grond opbouwen. Ronde staalwand opbouwbaden zijn volledig boven de grond te plaatsen mits ze niet te diep zijn. Ovale opbouwbaden moeten grotendeels ingebouwd worden, tenzij je kiest voor een staalwand opbouwbad met steunpilaren. Ook houten zwembaden zijn veelal bouwpakketten en in tegenstelling tot staalwandbaden kunnen deze wel geheel boven de grond geplaatst worden. 
De laatste groep prefab zwembaden zijn de kunststof zwembaden. Dit zijn veelal uit één stuk gegoten polyester baden. Deze baden kunnen alleen volledig ingegraven worden. Prefab opbouwzwembaden van polyester en andere kunststof bestaan dus niet. Stalen en houten opbouwbaden kunnen door een handige doe-het-zelver gemonteerd worden. Maar uiteraard staan de professionals van APP hierbij ook graag voor je klaar

Wat zijn de voorbereidingen wanneer je een opbouwzwembad plaatst in je tuin?

Je kunt natuurlijk op een zonnige zaterdagmorgen een schep in handen nemen en beginnen met graven. Met wat frisse moed, enige hulp en een portie doorzettingsvermogen, zul je na een dag stevig doorgraven jouw zwembadvorm en diepte terugzien. Maar is het ook echt zo eenvoudig?

Waarom altijd een betonvloer storten onder een opbouwzwembad?

EΓ©n ding is wel altijd hetzelfde bij een geheel of gedeeltelijk opgebouwd zwembad en dat is ons advies voor het storten van een betonvloer. Want ook al is deze betonvloer geen absolute vereiste, voorkom je me deze extra stap een hoop potentiΓ«le problemen en eventuele extra kosten in de toekomst.

Het advies van APP is altijd hetzelfde: β€œHaal 20cm gras weg, stort het beton, gebruik geen tegels dit is echt een verkeerde bezuiniging en tot slot; negeer dit advies ajb niet!” 

Bij een opbouwzwembad dat deels is ingegraven, is het verstandig om rekening te houden met het grondwaterpeil in jouw tuin. Als je in een drassige omgeving woont, dan moeten er wellicht eerst heipalen geslagen worden. Hier verankeren we de betonvloer op, zodat niet heel je betonnen constructie begint te drijven. De ankers houden jouw betonvloer op z’n plek en verankeren hiermee ook je zwembad. Het opvragen van een sonderingsrapport is om deze reden altijd een goed idee. Maar staat het bad volledig boven de grond? In dat geval heb je natuurlijk nooit last van schommelingen in het grondwaterpeil.

Wat is een sonderingsrapport?

Kies je voor een prachtig deels ingegraven zwembad in jouw tuin, kies er dan ook voor om een sonderingsrapport bij je gemeente aan te vragen. In dit rapport staat namelijk vermeld waar de aarde op jouw perceel uit bestaat. Je weet dan uit welke verschillende grondlagen jouw tuin bestaat en hoe dik die grondlagen zijn. Aan de hand van dit rapport kan een constructeur berekenen of je heipalen nodig hebt. Kun je wel hier wat hulp bij gebruiken? De specialisten van APP staan ook dan voor je klaar.

Heb je een vergunning nodig voor jouw opbouwzwembad?

De binnenzijde van het zwembad afwerken is ook een delicaat klusje. In het geval van een stalen zwembad en een houten zwembad, krijg je vanuit de fabriek altijd een kant-en-klare liner-zak meegeleverd. Deze zak is waterdicht en die vouw je in zijn geheel over het stalen zwembad heen, waarna je het opbouwzwembad vult met water. Het is vergelijkbaar me het principe van een vuilnisemmer waar je een zak inhangt. Voor dit type opbouwzwembaden is dit ook direct de enige oplossing.

Om dit te voorkomen vraag je een vergunning aan bij jouw gemeente. De meeste lokale overheidsinstanties zijn erg meegaand, want je gaat hooguit een stukje de grond in. De aanleg van een zwembad in je tuin is niet al te technisch, dus een vergunningsaanvraag wordt vaak goedgekeurd. Is de vergunning nog niet rond, maar ben je al begonnen met bouwen? Dan kan het zomaar zijn dat de bouw wordt stilgelegd, totdat je aanvraag alsnog wordt goedgekeurd. Dit kan weken tot maanden in beslag nemen, waardoor je al die tijd zwemplezier misloopt.

Kies je voor een opbouwbad dat je in de winter demonteert en in de schuur opbergt, dan heb je geen vergunning nodig. Laat je hem het hele jaar staan dan kan het voorkomen dat de gemeente een vergunning eist. Als APP hebben hier zelf nog geen negatieve ervaring mee, maar een gewaarschuwd zwembadeigenaar telt voor twee.

APP is na aanvang binnen 4 weken altijd wel klaar

Een opbouwzwembad kan binnen 2 tot 3 weken al helemaal gebouwd zijn. Gaat je voorkeur uit naar een deels ingegraven bouwkundig zwembad, dan trekken we hier zo’n drie tot vier weken voor uit. Dus heb je de knoop doorgehakt, heb je – mits onze agenda het toelaat – binnen vier weken een zwembad in je tuin. 

Verschillende basismaterialen opbouwzwembad

Een zwembad is niet alleen fijn voor een sportieve lifestyle of om in te relaxen, want het oog wil ook wat. Welke uitstraling en welk materiaalgebruik sluit aan bij jouw persoonlijke wensen? Ga je voor staal, beton of hout? 

Deels ingegraven staalwandbad

Een rond staalwandbad plaatsen we direct op de betonvloer, waardoor verder bouwkundige werkzaamheden niet nodig zijn. Heb je liever een ovale vorm, dan moeten er aan de lange zijde twee muren gemetseld worden. Sla je deze stap over, dan kan het zwembad niet goed de grond in, vanwege instortingsgevaar door de druk van de aarde. Er zijn ovale opbouwzwembaden die geen gebruik maken van bouwkundige verstevigingen. Het nadeel hiervan is echter dat er wel een palenpakket wordt bevestigd, wat weer een esthetische tegenvaller is. Deze palen steken namelijk onder een hoek van 45 graden ongeveer één meter uit.

Houten opbouwzwembad

In tegenstelling tot een staalwandbad, is een houten zwembad zo geproduceerd, dat je zonder bouwkundige werkzaamheden een zwembad in je eigen tuin realiseert. Deze rust wel op een betonvloer en kan eventueel deels ingegraven worden. Afhankelijk van de locatie en situatie in jouw tuin adviseren we in sommige gevallen om een deel van de houten constructie mee te storten in het beton. Sommige klanten graven hun houten opbouwzwembad voor een groot deel in. Maar dit is in onze optiek zonde van de natuurlijke uitstraling, dus daarom plaatsen we bij APP prefab-houten opbouwzwembaden bij voorkeur geheel boven de grond.

Polyester opbouwzwembad

Een opbouwzwembad van polyester? Die bestaan niet. Polyester zwembaden zijn gegoten baden en moeten altijd volledig ingegraven worden. Ben jij op zoek naar een zwembad dat toch een beetje boven het maaiveld uitsteekt? In dat geval zijn polyester-, PP- en HDPE-zwembaden niet geschikt.

Betonnen opbouwzwembad

Een betonnen zwembad noemen zwembadspecialisten een bouwkundig zwembad. Want deze zwembaden worden vanuit het gat in je tuin, blok voor blok opgebouwd. Dit duurt langer en kost daardoor ook meer. Ook komen er allerlei bouwkundige werkzaamheden kijken bij de aanleg van een betonnen opbouwzwembad. Denk aan het rondom metselen van de bouwblokken, het stucen van deze muren, droogtijd, het plaatsen van een smeervloer, deze ook weer laten drogen en natuurlijk de afwerking. De afwerking bij een bouwkundig opbouwzwembad bestaat uit het toepassen van zwembadfolie of tegels. Afhankelijk van het formaat van je zwembad is dit minimaal één dag werk.

Een bouwkundig opbouwzwembad bouwen kent haast geen beperkingen en vele voordelen waar het gaat om de vorm, afmeting, afwerking en toepasbare zwembadtechniek-opties:

De vorm en afmeting van het zwembad

We hebben het al even gehad over de vorm en de afmeting van een opbouwzwembad, want het aanbod is divers. Kies je voor een bouwkundig zwembad, dan is vrijwel elke vorm en afmeting mogelijk. Ovaal, driehoekig, rechthoekig of een vrije vorm: het kan allemaal. Heb je voldoende vierkante meters beschikbaar en heb je een creatief idee? Laat je dan absoluut niet beperken door onderstaande basisopties:

Ronde, ovale of achtvormige opbouwbaden

Een rond, ovaal of achtvormig zwembad is vaak een staalwandzwembad en hebben een vaste vorm. Deze zwembaden worden ook wel metalen- of RVS-zwembaden genoemd.

Vierkant of rechthoekige opbouwbaden 

Rechthoekige of vierkante baden zijn veelal houten prefab-zwembaden. 

Vrije- / creatief gevormde opbouwzwembaden

Zolang je er maar voor zorgt dat een gedeelte van je opbouwzwembad zich onder het maaiveld bevindt, zijn er geen beperkingen aan de vorm die jij je zwembad geeft.

Afmeting en waterdruk van je opbouwzwembad

Volledig boven de grond opgebouwde zwembaden kennen een beperking qua grote. Vanaf een bepaald lengte / breedte-verhouding in relatie tot volume komen er natuurkundige wetten om de hoek kijken die de creativiteit parten gaan spelen. Wil je weten of jouw droomzwembad gebouwd kan worden? Bespreek je ideeΓ«n met een van onze zwembadspecialisten. Zij vertellen je direct of jouw ideeΓ«n ook te realiseren zijn. 

Verschillende afwerkingsmogelijkheden in en om een opbouwzwembad

Als je toe bent aan de visuele afwerking van je opbouwzwembad maken we graag onderscheid tussen alles in het zwembad en alles eromheen.

Afwerking in een opbouwzwembad

Heb je jouw bouwkundig opbouwzwembad volledig boven de grond opgebouwd, dan werken we dit altijd af met liner of zwembadfolie. Maar bouwkundige zwembaden kun je ook laten betegelen, waardoor je een duurzame en luxueuze uitstraling krijgt. Kleine mozaΓ―ektegels van 1×1 cm maar ook grote tegels van 1×1 meter geven namelijk net dat beetje extra uitstraling voor een super strak eindresultaat.

Binnenzijde zwembad afwerken met liner

De binnenzijde van het zwembad afwerken is ook een delicaat klusje. In het geval van een stalen zwembad en een houten zwembad, krijg je vanuit de fabriek altijd een kant-en-klare liner-zak meegeleverd. Deze zak is waterdicht en die vouw je in zijn geheel over het stalen zwembad heen, waarna je het opbouwzwembad vult met water. Het is dus feitelijk net een vuilnisbak waar je de kant-en-klare zak overheen hangt. Voor dit type opbouwzwembaden is dit ook direct de enige oplossing. 

Ga je voor een bouwkundig zwembad, dan werken we deze ook vaak af met zwembadfolie. Dit is een populaire methode in Nederland en BelgiΓ« omdat deze het voordeligst is en toch goed werkt. Gespecialiseerde APP-collega’s lassen de zwembadliner op professionele wijze waterdicht tegen jouw zwembadwand en vloer. Zwembadliner is er in vele kleuren en motieven. De uitdaging voor jou is dus niet of wij jouw zwembad wel waterdicht krijgen, maar: Hoe kies jij uit al die opties de folie die het best past bij jouw en je zwembad.

Afwerking rondom een opbouwzwembad

Nu je weet hoe het zit met de afwerking in het opbouwzwembad, wil je vast ook meer weten over de afwerking rondom het zwembad. Want een opbouwzwembad staat ook in de winter nog in je tuin. Logischerwijs wil je dat het er dan ook nog mooi en verzorgd bij ligt. 

Hout rondom permanent opbouwzwembad

Een opbouwzwembad kun je rondom afwerken met hout, maar bij APP doen we dit liever niet. Hout heeft de eigenschap te verkleuren, naarmate de tijd verstrijkt. Hierdoor wordt het ieder seizoen een beetje minder mooi en daarbij wordt het vaak erg glad. Dit brengt onnodig veiligheidsrisico’s met zich mee, waar je maar beter van af kunt zien.

Tegels rondom permanent opbouwzwembad

Door te kiezen voor tegels rondom je permanente opbouwzwembad, kies je voor veiligheid. Hiermee voorkom je de meeste ongelukken, mits je de juiste tegels uitzoekt. Niet alle tegeltjes zijn standaard geschikt voor zwembaden, waardoor ze spiegelglad worden, net als het hout hierboven. Bij APP adviseren we daarom altijd te gaan voor terrastegels, die speciaal geproduceerd zijn voor plaatsing rondom een zwembad. 

Zwembadafdekking voor opbouwbaden

In ons klimaat is het noodzakelijk om wat energiekosten te spenderen aan de verwarming van je zwembad. Want een aangename watertemperatuur komt hier niet zomaar aanwaaien. Naast het verwarmen, is afdekken ook een efficiΓ«nte manier om het zwembadwater op temperatuur te houden. Zwembadafdekkingen drijven op de wateroppervlakte, waardoor de warmte niet ontsnapt. De keuze voor je opbouwzwembad is afhankelijk van de mate van gewenst gebruiksgemak en jouw budget. Bij APP hebben we in de showroom alle afdekkingen tentoongesteld, zodat je voorafgaand aan de bouw kunt bepalen wat bij jouw wensen past.

Noppenfolie als zwembadafdekking

Noppenfolie is een eenvoudige, maar efficiΓ«nte zwembadafdekking. De folie drijft op het water van je zwembad, waardoor de zon het zwembadwater verwarmt, door het folie heen. De noppen in dit folie bevatten lucht, wat een isolerende werking heeft en ervoor zorgt dat de warmte niet kan ontsnappen.

Lamellen zwembadafdekking  

Het neusje van de zalm onder de zwembadafdekkingen, is een lamellenafdekking. Lamellenafdekking is een geΓ―soleerde afdekking, die is opgebouwd uit polycarbonaat of PVC-lamellen. Net als bij de noppenfolie, zijn de lamellen ook gevuld met lucht, zodat ook hier het warmtebehoud optimaal is. Lamellenafdekkingen zijn er in diverse uitvoeringen, waarbij de beste modellen een ingebouwde solar functie hebben. Als de zon schijnt, dan absorberen de solar-panelen de zonnewarmte. Deze opgebouwde warmte wordt afgegeven aan het zwembadwater. De medewerkers van APP helpen je graag de juiste keus te maken, want een lamellen zwembadafdekking past niet bij ieder type opbouwbad. 

Zwembadtechniek

Wat ieder zwembad technisch gezien nodig heeft, is een pomp en een filter. Deze zwembadtechniek houdt je water schoon, maar voor de rest kun je alles zo basic of luxe maken als je zelf wenst. Er zijn verschillende opties op het gebied van zwembadtechniek, zoals:

  • automatisch gestuurd doseersysteem;

  • verwarming;

  • een robotstofzuiger;

  • verlichting

  • UV-lampen

  • een jetstream, zodat je tegen de stroom in kan zwemmen;

  • watervallen;

  • massage bubbelsysteem;

  • etc.

Je kunt gaan voor de complete ervaring of kiezen voor een iets meer bescheiden zwembad. Door de keuzevrijheid is het mogelijk om jouw opbouwzwembad volledig af te stemmen op je persoonlijke wensen. Hierdoor kun je dus ook met een beperkt budget genieten van een zwembad in eigen tuin. Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden? Kom dan geheel vrijblijvend eens een kijkje nemen in onze showroom. 

Zwembad waterkwaliteit beheren met slechts een pomp, filter en skimmer

De zwembadinstallatie bestaat uit diverse elementen, waaronder de essentiΓ«le pomp en filter. De pomp zuigt het zwembadwater aan en perst vervolgens het water door het filter. Het vuil blijft achter in het filter, terwijl het schone, gefilterde water terugloopt in je zwembad. Het grove vuil, wat drijft op het wateroppervlakte, wordt aangezogen door de pomp en verdwijnt in de skimmer.

Hoe zuivert een skimmer zwembadwater?

Een skimmer is een zo hoog mogelijk in jouw zwembadwand gemonteerd pvc-inbouwdeel, waardoor het zwembadwater gereinigd wordt. Een skimmer kun je zien als een soort van keukenvergiet. Het grovere vuil, zoals bladeren en insecten die samen met het water door de skimmer gaat, blijven achter in een mandje. Ligt je zwembad in een bosrijke omgeving? Klop dan je skimmermandje eens per dag uit, boven de vuilnisbak. In stedelijke gebieden is het voldoende om eens in de week of twee weken, afhankelijk van de mate van bevuiling, het mandje te legen.

Hoe werkt de zwembadpomp en het filter?

Vervuiling die niet in de skimmer opgevangen wordt, zoals kleine insecten, huidschilfers, body lotion en zonnebrandcrème, worden meegezogen door het leidingsysteem. De resten blijven achter in het filter, waarna een simpele pomp en een eenvoudig filter de boel eenvoudig schoonhoudt. Zwembadpompen en zwembadfilters zijn er in diverse soorten en maten. Van eenvoudige goedkope pompen tot aan duurdere energiezuinige frequentie gestuurde zwembadpompen toe.

Hoe werkt een robotstofzuiger in je zwembad?

De meeste bladeren drijven en blijven achter in het mandje van de skimmer, maar er zijn ook vuilresten die naar de bodem zakken. Dit kun je er handmatig met een telescoopnetje uit scheppen, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken met een zwembadrobot. Dit is een bodemstofzuiger die je in het zwembad zet en na verloop van tijd ligt er geen vuiltje meer op de bodem. Een slimme investering, wanneer je de tijd die jij spendeert aan het onderhouden van je zwembad, wilt minimaliseren en de tijd van genieten juist wilt maximaliseren.

ChemicaliΓ«n handmatig toevoegen of kiezen voor een automatisch doseersysteem met UV-lampen?

Een zwembadpomp en zwembadfilter zijn enorm belangrijk, maar niet voldoende om je zwembadwater schoon te houden. Er zijn altijd chemicaliΓ«n nodig, om de waterkwaliteit en jouw gezondheid te waarborgen. De juiste chloor- en pH-waarden zijn essentieel voor bacteriΓ«n- en algenvrij zwembadwater. Dit kun handmatig bijhouden, zonder aanvullende apparatuur. Dit door elke paar dagen even een teststrip in het water te hangen, zodat je de juiste waarden kunt aflezen. Een handmatige correctie is stap twee; het toevoegen van de juiste hoeveelheid chemicaliΓ«n aan jouw zwembadwater.

Wanneer kies je voor een automatisch doseersysteem?

Wanneer je het jezelf makkelijk wilt maken dan kies je voor een automatisch doseersysteem. Dit is ook exact de reden waarom wij bij negen van de tien opbouwzwembaden altijd zo’n automatisch doseersysteem inbouwen. In jouw zwembadwater wordt dan continu de pH-waarde en de chloorwaarde gemeten. Hierdoor heb je er zelf helemaal geen omkijken meer naar. Want als het nodig is corrigeert het doseersysteem de pH en chloor geheel automatisch. Kort samengevat kies je voor een automatisch doseersysteem wanneer je wilt dat de waterkwaliteit voor jou onderhouden wordt zodat je er zelf niet meer naar om hoeft te kijken. Het enige waar je niet aan ontkomt is de jerrycan met pH en chloor bijvullen wanneer deze bijna leeg is. Maar dat is dan ook echt het enige. 

UV-lampen in je zwembad

Om algen in je zwembadwater te doden, worden UV-lampen ingezet. Hierdoor zijn er minder chemicaliΓ«n nodig om je zwembad gezond te houden. Het UV-licht zuivert op natuurlijke wijze het zwembadwater.

Zwembad waterkwaliteit beheren met zoutelektrolyse systeem

Ook kun je je opbouwzwembad zuiver te houden met een zout-elektrolyse systeem. Dit systeem regelt de chloorwaarde en de pH-waarde in je bad. Een chemische reactie zorgt dat het zout wordt omgezet in actief chloor dat zorgt voor de desinfecterende werking. Een groot voordeel van een zout-elektrolyse systeem is dat het vriendelijker is voor de huid dan chloor. Een nadeel van zoutelektrolyse is dat er – bij verkeerd gebruik – grote kans is op roestvorming in je bad. Dit dan aan elk metalen onderdeel tot op de allerkleinste schroef.

Temperatuur van opbouwzwembad managen met warmtepomp of elektrische warmtewisselaar?

Het afdekken van het zwembadwater is zoals eerder beschreven een slimme manier om de temperatuur van het water te behouden. Maar wanneer het water toch nog iets te koud is, zijn er voor het verwarmen van jouw opbouwzwembad vier gangbare methodes:

  • Elektrische verwarming

  • CV-wisselaar

  • Warmtepomp

  • Zonnecollectoren

De meeste klanten van APP kiezen voor een warmtepomp of een CV-verwarming. Hieronder lees je de voordelen en de nadelen van beide verwarmingssystemen.

Warmtepomp voor zwembadverwarming

De meeste mensen gebruiken hun zwembad voor een periode van slechts 4 tot maximaal 7 maand per jaar. Voor deze groep is de warmtepomp het beste verwarmingssysteem. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. In de zomermaanden geeft deze een hoog rendement per kilowatt doordat het een veelvoud kilowatt warmte onttrekt uit de buitenlucht en dit teruggeeft aan het zwembadwater. Maar in de wintermaanden gaat deze vlieger dus niet op. Iets wat je wel goed moet beseffen wanneer je je zwembad ook in de winter wilt verwarmen.

Zwembadverwarming middels een elektrische warmtewisselaar

Jouw zwembadwater verwarmen met een elektrische warmtewisselaar is zeker ook een optie. Steek de stekker in het stopcontact, en stel de warmtewisselaar in op bijvoorbeeld 8 kilowatt. Het systeem verbruikt dan ook echt 8 kilowatt per uur. Als je uitgaat van € 0,20 is dat € 1,60 p/uur voor elk uur dat de elektrische warmtewisselaar aanstaat om jouw opbouwzwembad te verwarmen.

Een warmtepomp, ter vergelijking, verbruikt per kilowatt, uitgaande van bovenstaande prijs ook € 0,20 p/uur. Deze warmt net zo snel op als een elektrische wisselaar, maar is veel goedkoper. De keus is daarom vaak snel gemaakt. Het grote voordeel van de elektrische warmtewisselaar is, dat je deze heel het jaar door kunt gebruiken om je zwembadwater te verwarmen. Ben je van plan om ook in de wintermaanden gebruik te maken van jouw opbouwzwembad? In dat geval is de keuze voor een elektrische verwarming de juiste.  

Pool control voor ontzorging

Dankzij pool control kun je de functies in en om je zwembad automatisch in- en uitschakelen. En dit op gezette dag en tijd activeren. Hierdoor voorkom je dat de pomp 24/7 draait, je zwembadverlichting hele dagen aanstaat of de verwarming blijft draaien. Pool control schakelt voor jou de pomp aan en tijdig weer uit, de zwembadverlichting in wanneer de zon ondergaat en de verwarming aan op exact die tijd dat jij dat wenst. Maar met pool control kun je nog veel meer dan hierboven even kort omschreven. Alles dat de techniek voor je kan doen, stel je in, zodat je echt zorgeloos kunt genieten van je zwembad.

Opbouwzwembad onderhouden

Het is afhankelijk van de hoeveelheid zwembadtechniek die je gebruikt, hoeveel tijd je kwijt bent aan het onderhouden van je opbouwzwembad. Is het tijd om jouw zwembad winterklaar te maken, dan heb je twee voor de hand liggende keuzes:

  • Actief overwinteren

  • Passief overwinteren

Actief overwinteren en de hele winter doordraaien

Bij actief overwinteren maak je in de winter geen gebruik van je zwembad, maar blijft de apparatuur wel doordraaien. De verwarming zet je dan net iets boven de 0 graden. Dit om de kans op vorstschade zoveel mogelijk te beperken. Het zwembadwater blijft dus circuleren en gehele bad en alle leidingen blijven gevuld met water doordraaien, alleen dan op een veel lager pitje.

Passief overwinteren – opbouwzwembad winterklaar maken

De andere optie is zoals gezegd; passief overwinteren. Heeft deze optie ook jouw voorkeur dan pompen we het bad gedeeltelijk leeg. Met een waterstofzuiger trekken we alle leidingen die van het bad naar de technische ruimte lopen droog en sluiten we deze af met winterdoppen. Na het uitvoeren van deze en enkele andere kleine werkzaamheden is jouw zwembad winterklaar. Gedurende de wintermaanden zal het waterniveau in jouw inbouwzwembad door regen en smeltwater stijgen. Maar door de gedegen voorzorgsmaatregelen in combinatie met de winterdoppen weet je één ding zeker: Wat er ook gebeurt, jouw leidingen vriezen niet kapot. Trouwens, wist je dat APP ook graag jouw zwembad onderhoud voor je doet?

Wat kost een opbouwzwembad?

Wat kost een opbouwzwembad? Er zijn zoveel opties en mogelijkheden dat er geen duidelijke prijsindicatie af te geven is. Maar er is sowieso voor elk budget een passend zwembad in de tuin te realiseren. Maar om je toch een beetje een idee te geven; hier een opsomming die zowel voor opbouwzwembaden als voor inbouwbaden geldt:

  • Een compleet 3 diameter rond staalwand opbouwzwembad heb je al voor Β± € 1.500. Dit zwembad graaf je zelf in en monteer je zelf af;

  • Heb je liever een 2,5 meter diep zwembad van 6 bij 12 meter? Het graven en betonstorten kost dan naar schatting zo’n Β± € 10.000;

  • Kies je voor noppenfolie dan ben je met een paar honderd euro klaar. Ga je voor een luxe lamellenafdekking, en is dit ook mogelijk op jouw opbouwzwembad, kost dit je duizenden euro’s;

  • Voor een klein bad dat je alleen in de juli en augustus gebruikt, kun je goed uit de voeten met maximaal Β± € 1.000 aan solar-panelen;

  • Een inverter warmtepomp om je zwembad van 4 bij 8 meter te verwarmen komt uit op Β± € 3.000 – € 8.000 extra.

Wil jij een opbouwzwembad in je tuin plaatsen? Een bezoek aan de showroom van APP is een slimme eerste stap. We laten je graag en geheel vrijblijvend alles rondom een nieuw opbouwzwembad zien en ervaren. In de showroom staan volledig opgezette baden, een technische ruimte, en we laten je de kleuropties, zwembadrobots en pompen zien. Kortom alles is aanwezig voor een goede eerste indruk. En daarnaast is het goed te weten dat de koffie altijd klaar staat, dus het maken van een afspraak is niet perse nodig. Zien we je snel? 

FAQ

Hoe opbouw zwembad verwarmen?

Er zijn diverse manieren om je opbouw zwembad te verwarmen. De meest voorkomende methoden zijn door gebruik te maken van een elektrische wisselaar, een CV-wisselaar, een warmtepomp of zonnecollectoren. Belangrijk is hier te weten wat de mogelijkheden zijn m.b.t. de aanwezige energievoorziening. Er moet wel gas of elektriciteit aanwezig zijn in de technische ruimte. En in geval van een elektrische wisselaar of een warmtepomp moet die wel voorzien zijn van een groot genoegen zekering. Informeer daarom altijd bij ons naar de mogelijkheden.

Wat onder opbouwzwembad leggen?

Zoals hierboven te lezen is adviseren wij altijd om onder een opbouwzwembad een betonnen vloer te leggen. Op die betonnen vloer moet je altijd een beschermlaag aanbrengen. Wij werken altijd met een ondertapijt, een chloor en anti-alg beschermvilt wat de liner/folie beschermt voor de laatste oneffenheden in de betonvloer. Veel mensen leggen er ook drukvaste tempexplaten onder. Leg er aub geen oude vloerbedekking onder; iets wat wij ook af en toe tegen komen, maar uiteindelijk schimmelvorming en stank oplevert in en rondom je bad.

Kan er een rolluik op een opbouw zwembad?

Er zijn diverse mogelijkheden om een opbouw zwembad te voorzien van een rolluik. Dit is echter niet mogelijk bij elk type opbouwbad dus laat je goed informeren om tot een juiste keus te komen van een zwembad

APP is jouw partner in opbouwzwembaden. Voor informatie, bouw, onderhoud en renovatie

Vindt je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze specialisten? Het team van APP staat voor je klaar om samen met jou het ideale zwembad te vinden, passend bij jou en jouw tuin.