Zwembad winterklaar maken

Wanneer je een opbouwzwembad of inbouwzwembad in de tuin hebt moet je je zwembad winterklaar maken. Vorstschade heeft namelijk grote gevolgen voor je zwembad, de zwembadtechniek en je portemonnee. Deze kostenpost is gelukkig eenvoudig te voorkomen: Laat de specialisten van APP elk jaar je zwembad winterklaar maken. Of doe het zelf volgens ons 20 stappenplan.

Zwembad winterklaar maken hoe gaat dat in zijn werk?

Wanneer we jouw zwembad winterklaar maken bereiden we je bad voor op de komende koude wintermaanden. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat er niets wordt vergeten. Maar uiteraard kun je het ook zelf proberen. Hiervoor heb je wel professionele tools en professionele producten nodig. De producten en de tools die wij hiervoor gebruiken vind je eenvoudig in onze webshop bij winteritems.

Wanneer zwembad winterklaar maken?

Eigenlijk is het heel simpel. Een zwembad winterklaar maken doe je wanneer de zomer voorbij is. Dit is ook precies het moment dat de meeste mensen het zwembad niet meer gebruiken. Oktober of november, wanneer de temperatuur van het zwembadwater onder de 12° zakt, is een perfect moment om jouw zwembad winterklaar te maken.

Winterklaar maken zwembad in elke situatie?

Het winterklaar maken van jouw zwembad moet elke winter opnieuw gebeuren. Maar sommige klanten blijven het zwembad ook in de wintermaanden gebruiken. Daarom zijn er twee manieren waarop je met jouw zwembad de winter in kan gaan.

Actief overwinteren

Ga je actief overwinteren, dan wil je ook in de wintermaanden gebruik maken van je zwembad. Dit betekent automatisch dat de zwembadtechniek blijft doordraaien. De verwarming staat dan net boven de 0 graden. Het zwembadwater blijft dan de gehele winter circuleren door de leidingen, de pompen en de filters. Doordat het bad en de leidingen gevuld blijven met water met een temperatuur hoger dan nul graden beperken we de kans op vorstschade.

Passief overwinteren

De meeste Nederlandse en Belgische klanten kiezen echter voor passief overwinteren. Wanneer we globaal de volgende 4 stappen doorlopen hebben, is jouw zwembad winterklaar:

 • Zwembad gedeeltelijk leeg pompen.

 • Met een waterstofzuiger alle leidingen van het zwembad naar de technische ruimte leeg trekken.

 • Alle leidingen afsluiten met winterdoppen.

 • Winterdek voor zwembad aanbrengen.

Winterklaar maken zwembad zonder zorgen en met garantie

Ook bij een zwembad dat winterklaar is, stijgt gedurende de wintermaanden het zwembadwater door regen en gesmolten sneeuw. Maar wanneer je APP dit voor je gedaan heeft weet je één ding zeker: Wat er ook gebeurt, jij hebt in het voorjaar geen vorstschade.

Zelf je zwembad winterklaar maken een goed idee?

Wanneer je zelf geen tijd of zin hebt, of zeker wilt weten dat je niets vergeet laat je zwembad dan winterklaar maken door de zwembadmonteurs van APP. De meeste van onze klanten laten het winterklaar maken dan ook ieder jaar weer opnieuw door ons uitvoeren. Dit met de garantie dat ze volgend voorjaar zonder vorstschade aan het nieuwe zwemseizoen kunnen beginnen.

Onderhoudscontract zwembad onderhoud

Sommige klanten sluiten daarvoor een onderhoudscontract af. Zo weten ze zeker dat wanneer ze ons nodig hebben we direct klaarstaan. Bent je hierin geïnteresseerd vul het onderstaande formulier in en wij nemen geheel vrijblijvend contact op met je om de mogelijkheden door te spreken.

Stappenplan en producten winterklaar maken zwembad

Ga je toch liever zelf aan de slag zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Dus

 • Dat je de juiste producten in huis hebt

 • Dat je exact weet wat je moet doen en in welke volgorde

De juiste producten om je zwembad winterklaar te maken

In de webshop vind je alle producten die je nodig hebt om jouw zwembad winterklaar te maken. Heb je vooraf of tijdens je werkzaamheden advies nodig staan we uiteraard altijd telefonisch voor je klaar.

20 opeenvolgende stappen voor het zelf winterklaar maken van je zwembad

 1. Daags voor u het bad winterklaar gaat maken moet u overwinteringsvloeistof aan uw bad toevoegen. De juiste hoeveelheid staat achterop de verpakking beschreven. Laat vervolgens een paar uur de filterinstallatie draaien zodat alles goed is vermengd.
 2. Maak het bad goed schoon (rand ter hoogte van waterspiegel / bladeren uit bad / etc.).
 3. Indien uw nozzles hoog in het bad staan: Laat de waterspiegel tot onder de nozzles zakken. Indien uw nozzles dieper dan 70 cm van waterspiegel staan: Laat de waterspiegel tot ongeveer 20 centimeter onder de skimmer zakken.
 4. Indien CV- of zonneverwarming aanwezig: Tap deze leidingen af zodat er geen water in blijft staan.
 5. Zet de omschakelklep van het zandfilter op de winterstand.
 6. Haal het pompdeksel los en haal het pompmandje er uit.
 7. Draai het voorste gedeelte van de nozzles los en draai de winterdoppen erin.
 8. Zet alle kogelkranen open.
 9. Zuig het water met een waterstofzuiger uit de leidingen.
 10. Zodra u het water uit de leidingen heeft gehaald doet u de gizzmo(s) in de skimmer(s).
 11. Indien warmtepomp aanwezig: I) Haal het drain ventiel uit de warmte pomp. II) Draai de koppelingen los van de inlaat en uitlaat van de warmtepomp.
 12. Indien jetstream aanwezig: Doe de winterstoppen in de zuig- en persleidingen en haal het aftapventiel uit de jetstream pomp.
 13. Sluit een slang aan op het aftapventiel van het zandfilter (bevindt zich onder bij het voetstuk), draai het ventiel open en laat zo het water uit het zandfilter lopen.
 14. Draai de manometer (drukmeter) uit de omschakelklep.
 15. Indien doseersystemen aanwezig: Haal de meetsondes (voor het CHLOOR en PH) uit het leidingwerk. LET OP !!!! Leg deze in een glas met water en zorg dat deze ook gedurende de hele winter in het water blijven staan (vorstvrij) want deze sondes mogen niet droog staan !!!. Leg de slangetjes in een emmer met water (aparte emmer) maar laat deze eerst doorpompen tot ze zijn gespoeld. Meestal staat in de handleiding van het doseersysteem hoe u dat moet doen.
 16. Leg de manometer en de aftapventielen in het pompmandje en zet deze binnen in huis i.v.m. mogelijk kapot vriezen.
 17. Geen must, wel extra veiligheid: Plaats winterdrijvers in het bad om expansie van ijsvorming op te vangen en zo kans op schade aan het zwembad te verkleinen.
 18. Span het winterzeil over het bad.
 19. Zet daarna de spanning van de installatie.
 20. Het bad is nu klaar voor de winter.

Opmerkingen:

 • Dit is een algemene handleiding. Elk bad en elke situatie is weer anders. Raadpleeg ten alle tijden de handleidingen van de aanwezige apparatuur op advies aangaande winterklaar maken. Mocht u deze niet hebben, dan kunnen wij u deze wellicht leveren.
 • Mocht er ijs ontstaan op uw bad, sla dit dan nooit kapot want dat kan uw bad beschadigen.
 • Controleer regelmatig het waterpeil van uw bad en breng dit op het gewenste niveau.
 • Indien u over een lamellensysteem beschikt dient u anders om te gaan met het bad in de winter. Wij informeren u graag hierover.

Indien gewenst kunnen wij het zwembad ook voor uw winterklaar maken. Hiervoor hebben wij diverse onderhoudscontracten beschikbaar. Informeer naar de mogelijkheden.

FAQ

Hoe moet je een zwembad winterklaar maken?

Hoe je een zwembad winterklaar moet maken ligt eraan wat voor zwembad je hebt. Is het een ingegraven zwembad of een bovengronds zwembad? Is het een polyester zwembad of een gemetseld zwembad met folie? Heb je last van grondwater in de wintermaanden? Of juist niet? Op deze pagina vind je een 1e hulp bij het winterklaar maken van een zwembad, maar voor specifieke vragen kunt u ten aller tijden contact met ons opnemen. Of u ontzorgt uzelf en laat ons het bad winterklaar maken.

Hoe moet je een Intex zwembad winterklaar maken?

Ondanks dat wij weten dat er meerdere klanten van ons hun Intex bad in de winter laten staan staat er in de handleiding van Intex dat de garantie vervalt op het moment als het bad niet vorstvrij wordt bewaard. Het beste is om dit soort baden voor de winter af te breken en netjes vorstvrij te bewaren. En dan het volgend jaar weer fris-en-fruitig op te starten.

Waarom moet je een zwembad winterklaar maken?

Als er vorst komt kunnen onderdelen van de zwembadinstallatie kapotvriezen. Denk hierbij aan de skimmers, de leidingen die in de grond liggen, het filter en de warmtepomp. Zeker de warmtepomp is kostbaar om te repareren. Daarom is het dus verstandig om uw zwembad winterklaar te laten maken door een professioneel en gespecialiseerd bedrijf als A Perfect Pool. 

Wanneer moet je een zwembad winterklaar maken?

De ene klant laat het bad in september winterklaar maken, de ander doet het pas in november. Ons advies is om ervoor te zorgen dat het winterklaar is voor de eerste nachtvorst zich opdoet. Dan heb je zeker geen kans op vorstschade.

APP is jouw partner in zwembad renovatie, bouw en onderhoud

Vind je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze zwembadspecialisten? Het team van APP staat voor je klaar om jouw zwembad winterklaar te maken. Wil je hier meer informatie over neem dan vrijblijvend contact op.

Waarom kiezen voor APP?

 • Grote showroom met demo-opstellingen

 • Van advies tot en met montage onder een dak

 • Eigen service monteurs in Nederland & België