In 5 stappen voorgoed afscheid nemen van groen zwembadwater

Lees hoe je groen water helder maakt én hoe je het groen worden van je zwembadwater eenvoudig voorkomt.

Groen zwembadwater helder maken en houden 

Een veelvoorkomend probleem bij een zwembad is groen zwembadwater. Dit is vaak een natuurlijke reactie en komt omdat de waterhuishouding in jouw zwembad niet in evenwicht is. Met een juiste pH- en chloorwaarde voorkom je het troebel worden van je zwembadwater. Op deze pagina vind jij de juiste uitleg om je zwembadwater weer helder te krijgen. Zo ben jij er zeker van dat je snel weer een duik kunt nemen. Dus zet je duikbril op. Knijp je neus dicht. En duik met ons mee in het troebele water. Wanneer we samen terug boven komen is jouw zwembad gegarandeerd kraakhelder.

Waarom wordt zwembadwater groen? 

Groen water duidt op de aanwezigheid van algen, bacteriën en andere verontreinigingen die ziektes veroorzaken. Deze organismen leven onder bepaalde omstandigheden in verschillende wateren. Dus ook in het zwembad bij jou in je achtertuin. Zodra de temperatuur buiten warmer wordt vermenigvuldigen deze organismen dankzij de uv-straling van de zon in een rap tempo. Wil je snel weer genieten van een prachtig helder zwembad? Geen zorgen! Met ons eenvoudig stappenplan is jouw zwembadwater binnen de kortste keren weer in optimale staat. Zo nemen jij en je gezin snel weer een frissende en gezonde duik in het zwembad.  

Waarom heb ik algen in mijn zwembad?  

Algen zijn microscopisch kleine planten die gedijen in warme en vochtige omgevingen zoals jouw zwembad. De meest voorkomende oorzaak van groen water is dus de groei van algen. De groene kleur heeft de alg te danken aan het stofje chlorofyl dat de groene kleur aan planten geeft. Dit verklaart dus ook de groene kleur in het zwembadwater. Algen zijn dol op bladeren, gras, pollen en de oliën in zonnebrandmiddelen. Als de alg zich thuis voelt vermenigvuldigt ze binnen een mum van tijd.

Teveel aan cyaanzuur

Maar toch is dat vieze troebele zwembadwater niet altijd de schuld van Moeder Natuur. Een andere oorzaak van groen zwembadwater is overtollig cyaanzuur. Cyaanzuur is een stabiliseermiddel. Het zorgt ervoor dat het toegediende chloor in het zwembadwater beter hecht aan de watermoleculen. Hierdoor vervliegt chloor minder snel. 

APP EXPERT TIP: LAAT JE ZWEMBAD ONDERHOUDEN DOOR DE ZWEMBADSPECIALISTEN VAN APP 

Misschien heb je wel helemaal geen zin in die testen en het onderhoud. Daarom onderhouden de APP-zwembadspecialisten ook bouwkundige baden. Dit doen we in heel de Benelux. Deze klanten zijn dan het hele seizoen verzekerd van kraakhelder water. Iets voor jou?  

Voorkomen is beter dan genezen

Is jouw water nog schoon en wil je groen zwembadwater voorkomen?

STAPPENPLAN: Groen zwembadwater helder maken 

Volg voor het reinigen van je zwembadwater de stappen van een ware APP-specialist. Doorloop ze één-voor-één en jouw zwembad is in mum van tijd gegarandeerd weer kraakhelder. Ben je er klaar voor?

STAP 1: Zorg voor teststrips of testtabletten

Als de pH- en de chloorwaarden in een zwembad in orde zijn dan kan er eigenlijk geen groen water ontstaan. Door het zwembadwater te testen kom je erachter wat in jouw zwembad het probleem veroorzaakt. Ga dus altijd eerst op zoek naar de oorzaak. Dit doe je eenvoudig met een teststrip of testtabletten. 

STAP 2: Check de pH waarde, chloorgehalte en alkaliniteit 

Controleer en balanceer de waterchemie aan de hand van de volgende stappen: 

 • Bepaal de pH-waarde

 • Bepaal het chloorgehalte

 • Bepaal de alkaliniteit

 • Controleer of de waarden zich binnen de aanbevolen marge bevinden

Wanneer tijdens je controle blijkt dat de waarden afwijken van de norm is het tijd voor actie. Wat jouw zwembadwater aansluitend van jouw verwacht lees je in STAP 3.

STAP 3: Actie ondernemen 

Nu je de afwijkende waarden van je zwembadwater inzichtelijk hebt, is het tijd voor actie. Maar voor deze actie heb je wel een aantal handige tools nodig. Heb je deze niet tot je beschikking bestel ze dan via onderstaande knop eenvoudig en snel op de APP-webshop.

 • Testkits / teststrips / testpillen

 • Chloorshock

 • Anti-Alg

 • Zwembadborstel

 • Zwembadpomp

STAP 3.1: PH-waarde op peil brengen

Om op strategische wijze en doeltreffend de algen en onzuiverheden in jouw zwembadwater aan te pakken starten we met de pH-stabilisatoren. De juiste pH-waarde van elk zwembad ligt tussen 7,2 – 7,8. Om de pH-waarde binnen deze norm te krijgen voeg je pH Min of pH Plus toe.

 • Test je een te hoge pH-waarde voeg je een pH Min – toe 

 • Test je een te lage pH-waarde voeg je een pH Plus + toe  

Iedereen weet dat je om je zwembadwater te desinfecteren chloor gebruikt. Maar wat veel mensen niet weten is dat chloor alleen werkt als de pH-waarde van het zwembad juist is. Het gebruik van de genoemde pH-stabilisatoren zorgt dat de pH-waarde van je zwembadwater op peil blijft. Houd daarnaast ook dat je water in beweging met behulp van een pomp. Want zonder circulatie kunnen chemicaliën hun werk niet doen en hebben ze dus weinig tot geen toegevoegde waarden.

STAP 3.2: Voeg chloorshock toe

Blijkt uit jouw test dat de hoeveelheid chloor in je zwembadwater uit balans is? Voer dan een shock-behandeling uit. Dit doe je door een verhoogde dosis chloor aan jouw zwembadwater toe te voegen. Om ervoor te zorgen dat je dit op de juiste manier doet, volg je de instructies op de verpakking. Want de juiste hoeveelheid chloor toevoegen is essentieel voor succes. Wat voor jouw de juiste hoeveelheid is, is volledig afhankelijk van de grootte / volume van je zwembad.

STAP 3.3: Vlokmiddel gebruiken

Wanneer je de voorgaande 2 stappen hebt doorlopen zijn zowel je pH- als je chloorwaarde op orde. De volgende stap is beslissen of je vlokmiddel moet toevoegen. Is jouw zwembadwater nog steeds groen of melkachtig? Dan is de volgende stap vlokmiddel toe te voegen. Vlokmiddel zorgt ervoor dat de algen en bacteriën aan elkaar hechten. 

 • Vlokmiddel toevoegen

 • Zwembadpomp aanzetten  

 • Na 15 minuten pomp uitzetten

 • 2 – 3 uur wachten tot de algen en baterieen naar de bodem zijn gezonken

STAP 4: Verwijder dode algen en ander vuil

Voor niets gaat de zon op, ..en krijg je – zoals jij inmiddels helaas ook weet – algen in je zwembadwater. Maar nu deze allemaal naar de bodem zijn gezonken is het tijd voor actie! Terwijl je zwembadpomp draait aan jou de eervolle taak om: 

 • Vuil aan de oppervlakte handmatig verwijderen 

 • Wanden schoonmaken met een zwembadborstel 

 • Het vuil op de bodem zoveel mogelijk opzuigen  

 • Het water even laten rusten

 • Laatste 2 acties herhalen tot alles weg is 

STAP 5: Genieten en waterbalans bewaken

Je zwembad en zwembadwater zijn nu weer schoon. Jouw zwemseizoen kan beginnen! En nu we je toch spreken wensen we je, namens alle zwembadspecialisten van A Perfect Pool – APP, natuurlijk een fantastisch en onvergetelijk mooi seizoen toe. Maar om te voorkomen dat je op een dag wederom teleurgesteld naar opnieuw groen geworden water staat te kijken en dus bovenstaande stappen allemaal opnieuw moet doorlopen tot slot nog onderstaande APP expert tip om de waterbalans te bewaken.

APP EXPERT TIP: VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Wanneer je zwembadwater schoon is, is regelmatig testen en aansluitend chloor en pH toevoegen het enige dat je rest gedurende de zomer.

 • Dagelijks gebruik = dagelijks testen

 • Zonnige dagen = dagelijks testen

 • Anders = elke 2 – 3 dagen testen

zwembad zomerklaar maken zonnig en blauw water

STAPPENPLAN: Groen zwembadwater voorkomen 

Een helder en schoon zwembad is de droom van iedere zwembadeigenaar. Tegelijkertijd is niets zo teleurstellend als het ontdekken van groen water in het zwembad. Gelukkig is het helemaal niet lastig om het groen uit jouw zwembadwater te weren. Deze ongewenste verkleuring is te voorkomen door het handhaven van een juiste waterbalans. Dit doe je door: 

 • Juiste zwembadchemicaliën 

 • Juiste hoeveelheid zwembadchemicaliën 

 • Reinigen van oppervlakten en accessoires

 • Rondpompen en filteren  

 • Testen van je zwembadwater 

STAP 1: PH-waarde op peil houden  

Het optimale pH-bereik voor een zwembad ligt tussen 7,2 en 7,8. Binnen dit bereik is het water niet te zuur of te basisch. Dus geen irritatie van de huid, de ogen en de slijmvliezen. Een pH-waarde buiten dit bereik heeft invloed op de effectiviteit van het chloorproduct. Voor het bijhouden van de pH-waarde van jouw zwembadwater gebruik je een pH-testkit. Deze is speciaal ontworpen voor zwembaden. Er bestaan verschillende soorten strips en/of vloeistoffen om de complete kwaliteit van je zwembadwater te perfect te managen.

STAP 2: Tijdig Anti-Alg toevoegen 

Als trotse eigenaar van een prachtig zwembad is het verstandig in de wintermaanden al preventief de strijd met de algen aan te gaan. Anti-Alg biedt hier de oplossing. Door in de wintermaanden al Anti-Alg toe te voegen aan jouw zwembadwater verminder je de kans op algen.

STAP 3: Zwembad goed afdekken

Het afdekken van een zwembad met een zeil, noppenfolie of een lamellendek heeft alleen maar voordelen voordelen. Zo vermindert het de waterverdamping en handhaaf je de watertemperatuur. Ook verminder je het gebruik van chemicaliën en voorkom je dat vuil en bladeren in je zwembad terechtkomen. Meer weten over de verschillende soorten afdekkingen of liever een zwembadafdekking plaatsen? Ook daarvoor ben je bij APP aan het juiste adres.

lamellen zwembadafdekking blauw

FAQ groen zwembad

Wat als mijn zwembadwater groen blijft?

Waarschijnlijk zit er te veel cyaanzuur in je zwembadwater. Probeer dit op te lossen door de waterhuishouding op peil te brengen. Lukt dit niet meer? Ververs dan het zwembadwater.

Hoe voorkom ik groen zwembadwater?

Doe dit door pH-Plus + of pH-Min – toe te voegen. Voeg Ook een chloorshock toe. Gebruik een borstel om de algen op de liner en op op de bodem te verwijderen.

Is groen water in mijn zwembad gevaarlijk?

Een zwembad met algen ziet er vies uit. Het is niet levensbedreigend. Ook wordt het afgeraden om in groen water te zwemmen. Mocht je dit water per ongeluk inslikken of het komt in directe aanraking met een wond of dergelijke dan bestaat de mogelijkheid dat je goed ziek wordt.

Waarom kiezen voor APP?

 • Grote showroom met demo-opstellingen

 • Van advies tot en met montage onder een dak

 • Eigen service monteurs in Nederland & België

Ik wil meer informatie