Je zwembad zomerklaar maken als een pro, of zomerklaar laten maken door een pro?

Maak jouw zwembad zomerklaar met deze ultieme checklist en het 6-stappenplan.

Zwembad zomer klaar maken

Nadat de eerste maanden van het jaar verstreken zijn is het weer tijd om de zwembroeken en bikini’s weer tevoorschijn te halen, want over een paar weken is het weer zover. Dan sla je met een grote glimlach je verandadeuren open om je eerste duik van dit seizoen te nemen in je eigen zwembad. Natuurlijk moet jouw zwembad hier dan wel helemaal klaar voor zijn. Hoog tijd dus om je zwembad zomerklaar te maken. In dit artikel lees je exact hoe je dat doet en welke producten je hiervoor nodig hebt. Volg het APP zwembad zomerklaar maken Stappenplan. Ga te werk als een pro. En zorg ervoor dat jouw zwembad klaar is voor jouw eerste duik, zodat je ook het aankomende zwemseizoen zorgeloos kunt genieten. 

Waarom wil je jouw zwembad zomerklaar maken? 

Tijdens het winterseizoen heeft je zwembad het zwaar gehad. Vorst, vuil en insecten hebben het zwembadwater en de zwembadfolie, liner en/of tegels vervuild. Tijdens het zomerklaar maken van je zwembad maakt je dit allemaal weer schoon, controleer je de apparatuur en breng je de waterkwaliteit van jouw zwembadwater weer helemaal op het gewenste peil.

Dit is essentieel voor je gezondheid maar ook voor de gezondheid van je technische installatie. Ook voor de levensduur van je apparatuur is het dus beter als er helder schoon water doorheen stroomt. Het klinkt misschien als een hele klus, maar met de juiste materialen en het APP-stappenplan heb jij het zo geklaard. 

Wanneer moet je jouw zwembad zomerklaar maken? 

Het ideale moment om je zwembad zomerklaar te maken, heeft met verschillende factoren te maken. Elk jaar weer hoopt iedereen natuurlijk op een vroeg zwemseizoen. Maar over het algemeen begint het zwemseizoen in Nederland en België ergens eind april tot begin mei. Als je niet zeker weet of het al tijd is om je zwembad zomerklaar te maken vraag het dan aan één van onze zwembadspecialisten.  

Voorbereiding en benodigdheden zwembad zomerklaar maken 

De voorbereiding begint met het verzamelen van de benodigde producten, materialen en gereedschappen. Want voor het zomerklaar maken van je zwembad heb je naast de nodige zwembadchemicaliën ook verschillende andere materialen nodig. Dit voor het testen, meten en schoonmaken. Hieronder vind je een lijst die je vertelt wat je nodig hebt. Van reinigers tot chemicaliën en accessoires. Deze lijst zal ervoor zorgen dat je zwembad in topconditie is voor het komende seizoen. Dus, bekijk de lijst en zorg ervoor dat je alles hebt. Mis je iets? Bestel het dan via onderstaande knoppen eenvoudig en snel in onze webshop. 

Teststrips

PH- en chloorteststrips zijn eenvoudig te gebruiken om jouw zwembadwater te meten. Door deze teststrips te gebruiken, weet je wat de actuele waarden zijn. Het testen van het zwembadwater kan op verschillende manieren. Buiten de teststrips zijn er ook tabletten en bestaat er ook apparatuur om het water automatisch te testen.

Chloor- of zout  

Chloor of zout heb je nodig voor de desinfectie en het doden van bacteriën en andere micro-organismen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Chloor – en zoutproducten zijn in elk bad onmisbaar voor veilig en hygiënisch zwembadwater. 

Alkaliteit tabletten

Alkaliteit beinvloed de pH-waarde van het water en de efficiëntie van het chloor. Als de alkaliteit van het water te hoog of te laag is, krijg je troebel en/of stinkend zwembadwater. 

PH Plus en pH Min 

PH Plus en pH Min zijn chemicaliën die worden gebruikt om de pH-waarde van jouw zwembadwater aan te passen. PH-plus gebruik je om de waarde te verhogen en pH Min gebruik je, zoals de naam al doet vermoeden, om de pH-waarde te verlagen. 

Borstel en schepnet

Gedurende de winterperiode zijn er vuil, bladeren en insecten in het zwembad terechtgekomen. Met de juiste borstel maak je de wanden en de bodem van het zwembad snel en perfect schoon. Een schepnet gebruik je om al het drijvend vuil uit je zwembad te verwijderen.  

Hoe zwembad zomerklaar maken?

Nu alle voorbereidingen zijn getroffen en je alle producten, materialen en gereedschappen hebt verzameld, kun je beginnen met het zomerklaar maken van jouw zwembad. Om er nu voor te zorgen dat je in de juiste volgorde werkt en niets vergeet vind je hieronder het APP Zwembad Zomerklaar Maken Stappenplan. Volg je dit stappenplan stap-voor-stap? Dan ga je te werk als een pro en garanderen wij jou een perfect eindresultaat.  

Stap 1: Verwijder het afdekzeil

 • Verwijder vuil van de winterafdekking

 • Winterafdekking losmalen en verwijderen

 • Voorkom dat er onnodig vuil in het zwembad valt

 • Maak de winterafdekking goed schoon en laat deze drogen

 • Verwijder zo veel mogelijk vuil van de bodem en uit het water

 • Controleer je zwembad op schade en gebreken 

Stap 2: Winterdoppen verwijderen en spoelen

 • Doppen verwijderen uit de leidingen

 • Doppen verwijderen uit de skimmers

 • Leidingen doorspoelen

 • Technische installatie testen

 • Techniek opnieuw ijken

Stap 3: Schoonmaken 

 • Reinig de zwembadrand

 • Maak de zwembandafdekking schoon

 • Spuit de zwembadfolie, liner of tegels schoon met een hogedrukspuit

Stap 4: Breng zwembadwater op niveau 

 • Vul het water bij tot het gewenste niveau 

 • Test de alkaliteit van het water

 • Breng de alkaliteit op het juiste niveau tussen 100 en 150ppm

 • Test de pH-waarde

 • Breng de pH-waarde op het juiste niveau tussen 7.0 en de 7.4 pH

 • Test de chloor-waarde

 • Breng de chloor-waarde op het juiste niveau tussen 0,5 en 1,5 ppm

 • Reinig of vervang de filters van het zwembad

Heb je een automatisch doseersysteem, dan regelt deze de kwaliteit van jouw zwembadwater. Controleer wel altijd of er pH Plus / Min, chloor of zout toegevoegd moet worden. 

Stap 5: Verwarm het zwembadwater 

 • Controleer de algemene staat van de warmtepomp

 • Zorg dat de luchtstroom niet belemmerd wordt

 • Schakel de stroomvoorziening naar de warmtepomp in

 • Zet de thermostaat op de gewenste temperatuur

 • Controleer of er lucht uit de uitlaat van de warmtepomp komt

 • Dek je zwembadwater af om de gewonnen warmte te behouden

Stap 6: Testen en controleren 

 • Test de waarden van jouw zwembadwater na 24 uur nogmaals

 • Controleer regelmatig de temperatuur van het zwembad om ervoor te zorgen dat de warmtepomp goed werkt

Liever uitbesteden? 

Is na het lezen van bovenstaande een zwembad zomerklaar maken toch een klus die je liever uitbesteed aan de specialisten van A Perfect Pool – APP? Uiteraard doen we dat graag voor je!

Wat een zwembad onderhoudscontract inhoudt voor jouw zwembad is volledig afhankelijk van je situatie, de afmetingen van je bad, de technische specificaties en natuurlijk je wensen. Om deze reden geven we vooraf geen standaardprijs af. Wanneer APP de eerste keer jouw zwembad onderhoud, doen we dit op uurbasis. Zo kunnen we goed inschatten welk onderhoud jouw zwembad nodig heeft én hoe lang wij daarmee bezig zijn. Na deze eerste keer ontvang je een voorstel voor een onderhoudscontract. Daarin spreken we één vaste prijs af voor periodiek en/of seizoensgebonden zwembad onderhoud. 

FAQ Zwembad zomerklaar maken

Welke maand zwembad zomerklaar maken? 

Wanneer de vorst verdwenen is en de lentezon krachtig schijnt is het moment om je buitenzwembad gereed te maken voor het nieuwe zwemseizoen. Meestal is dit begin april. 

Hoelang kun je water in een zwembad laten staan? 

Om de waterkwaliteit van je zwembad te waarborgen, is het aan te raden om minstens één keer per jaar het water te verversen. Afhankelijk van je situatie kan dit gedeeltelijk of volledig gebeuren.  

Hoeveel uur per dag moet een zwembad filteren? 

Om het zwemwater in goede conditie te houden, wordt aanbevolen om een zwembadpomp gemiddeld 5 uur per dag te laten draaien. Hierdoor wordt het water minstens 2 keer per dag volledig rondgepompt.  

APP is jouw partner in zwembad renovatie, bouw en onderhoud

Vind je niet wat je zoekt of spreek je graag met een van onze zwembadspecialisten? Het team van APP staat voor je klaar om jouw zwembad zomerklaar te maken. Wil je hier meer informatie over neem dan vrijblijvend contact op.

Waarom kiezen voor APP?

 • Grote showroom met demo-opstellingen

 • Van advies tot en met montage onder een dak

 • Eigen service monteurs in Nederland & België